De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamMattijs Verhallen
Geboren1986
Amsterdam
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenCabaret
 Website
Property "Afbeelding" (as page type) with input value "Bestand:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.

Mattijs Verhallen (1986)is een Nederlandse zanger en cabaretier.

Biografie

Hij werd geboren op twee hoog in de Pijp te Amsterdam, om de hoek van de Albert Cuypmarkt. Rond zijn achtste werd hij langzaam maar zeker verliefd op de witte piano die middenin de huiskamer stond. Tien jaar later werd hij aangenomen op het Conservatorium Amsterdam.

Na zijn studie besloot Mattijs zich te wagen aan het schrijven in zijn moedertaal. Het bleek een gouden greep en al snel wilde hij niets anders meer. Nadat hij in aanraking kwam met Maarten van Roozendaal, die hem coachte tijdens zijn afstuderen, begon hij doelbewust zijn plekje te veroveren in de wereld van de kleinkunst. Inmiddels heeft hij zichzelf gevonden als voorvechter van het Nederlandstalige lied. In 2010 behaalde hij een finaleplaats bij het Amsterdams Kleinkunst Festival, wat hem zijn eerste landelijke tournee opleverde.

“Hier staat een eigenzinnige theatermaker. Verhallen zingt sterke liedjes en speelt rake sketches. (...) Al met al heeft de jury in Mattijs Verhallen kennisgemaakt met een bijzonder talent, dat op zichzelf al sterk is genoeg om als rode lijn van de voorstelling te dienen.” Juryrapport Amsterdams Kleinkunst Festival 2010

In zijn avondvullende debuutvoorstelling “Zolang de maat maat vol is” bezingt hij, klevend aan zijn piano en gitaar, de sores van zijn adolescente leven. Op scherpzinnige wijze weet hij zijn post-studentenleven zowel te romantiseren als te bespotten, begeleid door muzikale lijnen die zich rijmen met Tom Waits, Randy Newman en Xander de Buisonje. Het resultaat is een programma dat de luisteraar veelvuldig meevoert langs de pieken van de lach en door de dalen van te misère.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarbij hij geregistreerd werd voor de muziek, alsmede zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Ja, dit is revue - Amsterdams Kleinkunst Festival - 2011-04-12
Op goed geluk(t) - Daniëlle Schel - 2015-09-04
Boesjans -6 - Boesjans - 2017-04-30
Boesjans -7 - Boesjans - 2017-10-27
De Boesjans kerstspecial - Boesjans - 2017-12-20
Boesjans swipet door - Boesjans - 2018-10-20
Boesjans vreet zich vol - Boesjans - 2018-12-21
Patroon - Daniëlle Schel - 2019-02-02

Bronnen