Mary Dresselhuys: Repertoire - Nederlandse Comedie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Mary Dresselhuys. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Mary Dresselhuys:

Nederlandse Comedie

Mary Dresselhuys in De Botteriken, De Nederlandse Comedie 1963. Foto: Frits Lemaire/MAI. Collectie TIN.

Vanuit voorloper Comedia wordt in 1950 de Nederlandse Comedie in Amsterdam opgericht. Met Nina van André Roussin gaat de Nederlandse Comedie op 31 augustus 1950 officieel van start. Het gezelschap staat onder leiding van Han Bentz van den Berg, Johan de Meester en Guus Oster. Nina, vertolkt door Mary Dresselhuys, opent in de Kleine Komedie in Amsterdam, maar het gezelschap wordt al snel huisbespeler van de Stadsschouwburg. Dresselhuys speelt in tientallen stukken.

Aan het begin van de jaren zestig wordt ze regelmatig aan het gezelschap 'Ensemble' uitgeleend. Mary Dresselhuys is ontevreden over het gekozen repertoire van de Nederlandse Comedie en over het feit dat de serieuze en semi-klassieke rollen die ze ambieert allemaal naar Ank van der Moer of Ellen Vogel gaan. Mary zal vooral in de vrije sector gaan werken zodat ze zelf haar stukken kan uitzoeken. Op deze manier ontkomt ze aan de Aktie Tomaat, die in 1969 losbarst en met name de Nederlandse Comedie hard treft.

Haar laatste rol bij de Nederlandse Comedie speelt ze in Het flauwgevallen paard (Le cheval evanoui) van Françoise Sagan dat op 23 september 1967 in première gaat. Dochter Petra Laseur weet nog hoe dit ging: "Guus Oster wilde dit stuk - tussen ons gezegd en gezwegen een verschrikkelijke keukenmeidenroman - spelen, omdat er voor hem een goede rol inzat, namelijk die van nobele graaf. En Mamma moest zijn vrouw spelen. Maar zij had helemaal geen zin in deze 'klunsrol' ter meerdere glorie van Guus. Na veel geruzie is er een compromis bereikt, Mamma zou het doen, maar voor twee maanden. Daarna werd haar rol overgenomen door Liane Saalborn." (Petra Laseur in Mary Dresselhuys. De Grande Dame van het Nederlandse toneel, Tonko Dop en Hilde Scholten, Terra Lannoo / 2005)

Foto's

Nina 97704.jpg

Guus Oster en Mary Dresselhuys in Nina, 1950.

Kapitein Brassbounds bekering 97546.jpg Dorpsvrijage 97298.jpg

Links: Ko van Dijk en Mary Dresselhuys in Kapitein Brassbounds bekering, 1956. Foto: Frits Lemaire/MAI. Rechts: Mary Dresselhuys en Han Bentz van den Berg in Dorpsvrijage, 1958. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Een vrouw met een klein hart 97907.jpg Het flauwgevallen paard 97366.jpg

Links: V.l.n.r. Mary Dresselhuys, Onno Molenkamp, Hedda van der Linde, Henk Rigters en Maxim Hamel in Een vrouw met een klein hart, 1952. Foto: F.L. Lemaire/MAI. Rechts: v.l.n.r. Guus Oster, Rudolf Lucieer, Mary Dresselhuys in Het flauwgevallen paard, 1967. Foto: Jutka Rona. Collectie TIN.

Overzicht