Mary Dresselhuys: Repertoire - Films

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Mary Dresselhuys. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Mary Dresselhuys:

Films

In 1935 wordt Mary Dresselhuys voor het eerst gevraagd om een hoofdrol te spelen in een film: De Kribbebijter. Regisseur Herman Kösterlitz laat zich na een proefopname echter tegenover Dresselhuys ontvallen: "Leider gnädige Frau, sind Sie nicht zu fotografieren". Daarmee is het vonnis getekend en wordt de actrice verzocht de hoofdrol terug te geven.

Dresselhuys - wier gêne over deze kwestie vele malen groter is dan haar woede - wordt nu gevraagd het zusje van het hoofdpersonage te spelen. "Die mocht kennelijk wel lelijk zijn", concludeert Mary Dresselhuys jaren later vol spot.

Uiteindelijk zal Dresselhuys na De Kribbebijter nog slechts drie andere filmrollen accepteren. Behalve dat de camera niet van haar houdt en zij niet van de camera, heeft ze vooral ook de band met de zaal nodig om tot grote hoogten te kunnen komen en niet dat "indiscrete oog van de camera, wat niets loslaat van z’n emoties".

Overzicht

  • 1935: Mary in De Kribbebijter. Regie: Herman Kösterlitz. Met: Cor Ruys, Louis de Bree, Philip Dorn, Dolly Mollinger en Louis Borel. De film ging op 9 augustus 1935 in de Haagse Passagebioscoop in première en heeft tot en met december 1942 in de Nederlandse bioscopen gedraaid.
  • 1958: mevrouw Van Taeke in Dorp aan de rivier. Regie: Fons Rademakers. Met: Max Croiset, Bernhard Droog, Jan Retèl, Jan Teulings. Dorp aan de rivier is de debuutfilm van Fons Rademakers. Hugo Claus schreef het scenario.
  • 1983: oudere dame in Vroeger kon je lachen. Regie: Bert Haanstra. Met: Martine Bijl, Kees Brusse, Simon Carmiggelt, John Kraaijkamp, Jacques Commandeur. Bert Haanstra verfilmde tien 'Kronkels' van Simon Carmiggelt uit dagblad Het Parool. Mary Dresselhuys vertelt als oudere dame over haar demente man.
  • 1991: mevrouw Van Raat in Eline Vere. Regie: Harry Kümel. Met: Marianne Basler, Monique van de Ven, Johan Leysen, Thom Hoffman.