De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamMary Beekman
Volledige naamMaria Beekman
Geboren9 augustus 1884
Amsterdam
Overleden25 oktober 1957
Heemstede
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Mary Beekman (1884 - 1957) was een Nederlands theateractrice.

Biografie

Vermoedelijk begon Beekman haar carrière aan het begin van de twintigste eeuw. Zij maakte deel uit van het gezelschap van Louis Bouwmeester tijdens diens tournee door Nederlands Indië (1905-1906). Ze werkte in het theater en was in het 1914-1915 seizoen aangesloten bij het theatergezelschap van het Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Hierna was ze actief in de filmindustrie en verscheen in enkele stomme films van Filmfabriek Hollandia. Uiteindelijk verscheen ze in vijf films.

Beekman was hierna voornamelijk te zien in één-acters, waaronder in Tusschen Twee Vuren in 1919 en Bumble en Corney in 1921. Het is niet bekend wanneer ze met pensioen ging. Ze overleed op 73-jarige leeftijd.

Theater/Dans

Vooralsnog zijn er geen voorstellingen geregistreerd in de Productiedatabase waaraan haar naam is verbonden.

Filmografie

  • 1913 Silvia Silombra
  • 1916 Genie Tegen Geweld Vrouw van de huisvriend
  • 1916 Levensschaduwen Van Dijcks vrouw
  • 1920 Liefdesintrige] Ella Steffens
  • 1926 Moderne Landhaaien

Bronnen