Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Martin Wagenaar is een Nederlandse theatertechnicus. Hij begon als zodanig in 1974 bij het Zuidelijk Toneel Globe te Eindhoven en ging vervolgens over naar de theatertechnische ploeg van het Publiekstheater in Amsterdam. Na twee seizoenen werkte hij kort als technicus bij Toneelgroep Sater en werd vandaar begin 1978 aangesteld als inspiciënt bij Het Nationale Ballet, waar hij bleef tot en met 1981 om zich vervolgens te vestigen als free-lance theatertechnicus.

In die hoedanigheid bleef hij op diverse manieren werkzaam in het theater tot 2001. Zo verzorgde hij in die periode op theatertechnisch gebied o.a. twee seizoenen lang het eigen programma van Alexandra Radius en Han Ebbelaar: Romantische klassieke Balletten.

Voor de Rotterdamse Dansacademie deed hij vele jaren productiewerk, lichtontwerp, planning, theatertechniek alsmede de technische verzorging van hun schoolvoorstellingen en gaf ook workshops theatertechniek. Vanaf 1986 deed hij eveneens deze theatertechnische werkzaamheden voor de Havo voor Muziek te Rotterdam.

In 1986 richtte hij bovendien, samen met regisseur en kunstschilder Ab Heydens, de Stichting Kameropera Nederland (SKON) op en produceerde o.a. ‘die Zauberflöte’ van Mozart.

De laatste tien jaar van zijn werkzame leven in het theater, produceerde hij vele schoolvoorstellingen, met het doel kinderen in de basschool leeftijd in aanraking te brengen met de kunsten en de kunstenaars in het theater.

Vanaf 2001 werkt hij in een drukkerij en bracht vier jaar een eigen blad uit waarin hij de lokale politiek recenseerde. Verder was hij een periode raadslid en nu meestal als vrijwilliger werkzaam als sociaal ombudsman. Door de jaren heen was en is hij nog wel actief bij regionale locatietheaterprojecten.

Martin Wagenaar volgde een opleiding voor kok en werkte als zodanig twee jaar op de 'kustvaart', alvorens hij aan zijn theaterloopbaan begon. Zijn opleiding als theatertechnicus kreeg hij in de praktijk onder leiding van toenmalige chefs als Dick Heinz en Jan Hofstra.

Sinds september 2020, is hij begonnen met een serie van zijn theatrale herinneringen over de periode 1974-1998 te publiceren op zijn eigen website Schaduwrijk Langedijk. Zie onder aan deze pagina voor de linken naar de afzonderlijk delen.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarbij hij geregistreerd werd voor het lichtontwerp, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Frenesi - DJAZZEX Modern-Jazz Dance Company - 1985-10-13
El Cimarron - DJAZZEX Modern-Jazz Dance Company - 1985-10-13
Songs of My Youth - DJAZZEX Modern-Jazz Dance Company - 1985-10-13
The Jitt - DJAZZEX Modern-Jazz Dance Company - 1985-10-13
We Got by - DJAZZEX Modern-Jazz Dance Company - 1985-10-13
Drieluik - DJAZZEX Modern-Jazz Dance Company - 1985-10-13
Die Zauberflöte - Opera SKON - 1986-10-12
Let's Start a Magazine - Holland Dance Festival - 1993-10-17

Zie ook

Op zijn blog schrijft Martin tweewekelijks een stuk over zijn herinneringen aan de jaren 1975-1998 waarin hij als theatertechnicus werkzaam was in het theater. Afleveringen tot nu toe:

Bronnen