Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Martin (Martijn) Monnickendam (Amsterdam 25 februari 1874 – Amsterdam 4 januari 1943), was een Nederlandse kunstschilder en tekenaar. Hij genoot zijn opleiding van 1891 tot 1893 aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten en was leerling van de tekenschool Felix Meritis beiden in Amsterdam. Hij beoefende de genres: schilderen, aquarelleren, etsen, tekenen en lithograferen. Als onderwerpen koos hij vaak de stad Amsterdam of joodse thema's.

In 1904 werd Monnickendam lid van de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae, in 1905 van Sint Lucas en in 1916 van de Onafhankelijken.

Monnickendam trouwde in 1906 met Alice Mouzin, directrice van de Industrieschool voor Vrouwelijke Jeugd.

Er was een eretentoonstelling in 1924 in het Stedelijk Museum in Amsterdam in verband met zijn 50ste verjaardag. Op zijn zestigste verjaardag in 1934 organiseerde zijn vriend Bernard Houthakker daarvoor een tentoonstelling.

Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Tentoonstelling in Stadsarchief Amsterdam

Op 5 februari 2009 werd een tentoonstelling Het Amsterdam van Martin Monnickendam in het Amsterdamse Stadsarchief geopend. Alle tekeningen hebben de hoofdstad als onderwerp. Bij de opening van de tentoonstelling is de oeuvrecatalogus en monografie gepresenteerd. De tentoonstelling loopt tot en met 3 mei 2009.

Er bestaat een Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam, gevestigd in Amsterdam, die 700 tekeningen aan het Amsterdamse Stadsarchief schonk.

Sjabloon:Bronnen

Biografie

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen