De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamMarta Reig Torres
BeroepDanser, Choreograaf
DisciplineDans
TrefwoordenBallet, Moderne dans
VIAF-profiel

Biografie

Marta Reig Torres is een Spaanse danseres en choreografe. Zij was 10 jaar als danseres verbonden aan Het Nationale Ballet van 1988 tot en met 1998. Daarna danste zij bij diverse andere gezelschappen, waaronder: Leine & Roebana, Ballet Gulbenkian in Portugal , Conny Janssen Danst en Nicole Beutler. Vanaf 2002 maakte zij de transitie naar choreograaf. Als freelance choreograaf werkte zij samen met het Korzo producties huis en gecoproduceerd met onder andere Dansateliers, Rotterdam, DWA danswerkplaats & dansproductiehuis, Amsterdam, Cadance Festival, De Doelen, Rotterdam, Hogeschool voor de Kunsten Codarts en Meekers. Haar werk is verschillende malen geselecteerd voor de Nederlandse Dansdagen als 1 van de meest vooraanstaande choreografieën in Nederland. Ook werd haar werk uitverkozen voor Dansclick, de Serie Nieuwe Theatermakers, en in Spanje werd zij geselecteerd door de “Red de Teatros Alternativos”.

Marta Reig Torres behaalde haar “Master's Degree in Choreography and Techniques in Dance Interpretation” bij het Conservatorio Superior de Danza de Valencia in Spanje. Haar opleiding als danser heeft zij gevolgd in Cannes, in de International School of Rosella Hightower, Instituto del Teatro in Barcelona, School of Carmen Roche, School of National Ballet of Spain. De eerste jaren als een dans student waren in haar geboorte stad bij het Conservatorio te Valencia.

Vanaf 2008 is zij aangesteld bij Codarts in Rotterdam als gastdocent. en choreograaf. Voor Artez in Arnhem werkt zij jaarlijks als coach voorde laatste jaars studenten van de pre-professionele dans opleiding. In 2012 was zij mede-oprichtster van Cloud & Danslab ( voormalige Danslab), een hub (ontmoetingsplaats) voor onafhankelijke artiesten in de dans.

Zie ook haar biografie op haar website in het Engels

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Bronnen