Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

VVLogohome.jpg

Biografie

Marlène Lie a Ling (Paramaribo) begon vanaf haar 5e jaar met balletlessen in het Cultureel Centrum Suriname (CCS) onder leiding van Cobie Verhoeven, Maria Huisman en later Jeanette Miranda, Percy Muntslag en Gerda Zaandam. Ze danste vele hoofdrollen. In 1968 vertrok ze naar Nederland voor verdere studie die zij in 1971 beëindigde als danseres en danslerares in Klassiek Ballet, Moderne en Karakter dans aan de Rotterdamse Dansacademie.

Marlène Lie-A-Ling keerde terug naar Suriname, waar ze sinds 1971 balletlessen geeft en in 1975 haar eigen school opricht. Balletschool Marlène biedt (tot op heden) een gevarieerd lesprogramma aan kinderen, volwassenen en professionals. De stijlen zijn klassiek-, modern- en jazzballet, Surinaamse en internationale folklore. Marlène Lie a Ling was mede oprichter en prima ballerina (t/m 1982) van het Nationaal Ballet Suriname. In 1982 ging in het festival ter ere van 145 Theater Thalia haar choreografie Revolutie ’80 (over de voorbodes van de militaire coup) in premiere, met Maikel Austin als beginnend danser. In 1986 richt ze haar eigen gezelschap Marlène’s Ballet Company (MBC) op en het Folkloristisch Ensemble Paramaribo (FEP). In 2005 treden 5 leden van MBC toe tot de internationale Amazone Dans Compagnie (ADC), die uit dansers bestaat uit Brazilie, Frans Guyana en Suriname.

Theater/Dans

  • Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht, c.q. die in Nederland te zien zijn geweest met een choreografie van haar voor zover geregistreerd in de Productiedatabase
  • Idem de voorstellingen waarin zij is opgetreden

Bronnen