De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Martina Johanna Catharina Marjolein Teepen (Deurne, 6 augustus 1980) is een Nederlands zangeres, danseres en actrice. Zij is bij het Nederlandse publiek vooral bekend van het televisieprogramma Op zoek naar Evita uit 2007, waarin zij in de finale uitkwam. Sinds 21 augustus 2010 neemt ze in de musical We Will Rock You de vrouwelijke hoofdrol van Scaramouche voor haar rekening.

Biografie

Teepen volgde tussen 1991 en 1995 de vooropleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en is in 1999 afgestudeerd in de richting Klassieke dans aan het Stedelijk Instituut voor Ballet in Antwerpen. Vanaf 1999 volgde ze zanglessen bij Jimmy Hutchinson en heeft ze zich aangesloten bij het Theatergezelschap Opus One. Bij Opus One startte zij haar musicalcarrière in De Klokkenluider van de Notre Dame en was vervolgens tot 2005 in vele producties van Opus One te zien. Van oktober 2006 tot en met oktober[2007 speelde Teepen het ondeugende katje Lorrenjopie in Cats.

Van december 2007 tot en met 11 november 2008 was ze de alternate / eerste understudy voor de titelrol in Evita, waardoor Teepen enkele keren per week de titelrol heeft vertolkt. De keren dat zij dit niet deed was ze te zien in het ensemble. In juli 2008 is Teepen ook een aantal keren opgegaan in de rol van maîtresse, omdat de vaste speelster voor deze rol, Anouk Maas, de productie had verlaten om te gaan repeteren voor haar rol in The Sound of Music.

Op 7 oktober 2008 verzorgde Teepen samen met Kayak en gasten als Syb van der Ploeg een optreden in Paradiso ter gelegenheid van Kayaks 35-jarige bestaan. Van dit concert, met daarin een reprise van Nostradamus, verscheen een dvd en 2-cd. Op 15 maart 2009 verzorgde Teepen in Deurne een optreden ter gelegenheid van de opening van het nieuwe cultureel centrum aldaar.

Van mei tot en met augustus 2009 speelde Teepen een rol in de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Hierna vertrok ze naar Londen, waar ze een postdoctorale opleiding aan de Mountview Academy of Theatre Arts volgde, mede mogelijk gemaakt werd door een studiebeurs van de VandenEnde Foundation. Met het Limburgs Fanfare Orkest vertolkte zij de meeste liedjes uit de musical Evita in de productie Evita meets Brass. Begin 2010 werd bekend dat Teepen de vrouwelijke hoofdrol van Scaramouche op zich neemt in de musical We will Rock You, die op 3 september 2010 in première gaat in het Beatrix Theater in Utrecht. Vanwege haar rol in We Will Rock You kon Teepen de postdoctorale opleiding in Londen niet regulier afronden, nl. door het spelen in een productie in London. In plaats hiervan zijn examinatoren naar Utrecht gekomen om haar spel als Scaramouche in We Will Rock You te beoordelen. Op 24 september 2010 hoorde Teepen de uitslag.

Nominatie John Kraaijkamp Musical Award 2011

Marjolein Teepen is genomineerd voor de John Kraaijkamp Musical Award 2011 voor beste vrouwelijke hoofrol in een grote musical (We Will Rock You)

Bron:Youtube

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen in de databank van Theater Instituut Nederland zie: Alle voorstellingen van Marjolein Teepen

Jaartal première Producent Naam productie Rol
1999 Opus One De Klokkenluider van de Notre Dame Leontine en andere rollen
2000 Opus One Een Midzomernachtsdroom Lathyrus
2001 Opus One Belle en het Beest Prudence
2002 Opus One Jungle Book (zomertoer) De witte cobra, Raksha
2002 Opus One Lekker Zingen -
2003 Opus One Tijl Uilenspiegel Katelijne
2003 Opus One Buster en Benjamin Elvira, Piet de Honingvogel
2004 Opus One Jungle Book (reprise) De witte cobra, Raksha
2004 Opus One Alice in Wonderland Alice
2005 Kayak Nostradamus Diverse rollen, choreografie
2005 Mark Vijn Sweet Charity Ensemble, understudy Charity
2006 Joop van den Ende Cats Lorrenjopie
2007 Joop van den Ende Evita Ensemble, alternate / 1e understudy Evita
2008 Opus One De Man van La Mancha Aldonza (Dulcinea)
2009 Joop van den Ende Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat Ensemble
2009 Limb. Fanfare Orkest Evita meets Brass Soliste
2010 Joop van den Ende We will Rock You Scaramouche

Film

TV

  • In Op zoek naar Evita viel Marjolein volgens 'musicalicoon' Willem Nijholt en het panel (Erwin van Lambaart, Pia Douwes, Peter Van De Velde) op door haar ontwikkeling gedurende de liveshows, waarin ze onder andere Ik hou van jou, oorspronkelijk van Maribelle en de titelsong uit De Man van La Mancha vertolkte. Dit laatste bleef niet onopgemerkt bij haar voormalige werkgever Opus One, die haar vervolgens heeft gepolst of ze interesse had om de vrouwelijke hoofdrol in deze musical op zich te nemen. In de halve finale heeft ze gekozen voor Astonishing uit Little Women en in de finale sloot ze af met Mijn Leven Is Van Mij uit Elisabeth. Uiteindelijk heeft Marjolein in het programma de derde plaats bereikt.
  • Tijdens het Musical Award Gala op 2 juni 2008 vertolkte Teepen het nummer Aldonza uit de musical De Man van La Mancha, waarin Teepen in het seizoen 2008 / 2009 de vrouwelijke hoofdrol Aldonza voor haar rekening nam. Op datzelfde gala in 2010 vertolkte ze twee nummers uit de musical We Will Rock You.
  • Teepen was tevens te zien in de kerstspecial samen met een aantal Joseph- en Evita-kandidaten, waarvan een deel op Eerste kerstdag 2008 en een ander deel op Oudejaarsavond 2008 werd uitgezonden.

Prijzen

Externe Links

Bronnen