De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Gered 103560.jpg


Marja Kok (rechts) in Gered, Toneelgroep Centrum, 1968. Foto: Lemaire en Wennink/MAI.

NaamMarja Kok
Geboren29 juni 1944
Rotterdam
BeroepActeur, Schrijver, Regisseur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Marja Kok (1944) is een actrice, schrijfster en regisseur voor theater en films. Ze won een gezamenlijke prijs met Eric van Zuylen voor de regie van Opname in 1979 en een Gouden Kalf voor haar rol van Aaltje in Het teken van het beest in 1981.

Biografie

Kok werkte aanvankelijk voor Toneelgroep Centrum. Zij sloot zich begin jaren 70 aan bij Het Werkteater, waar men halverwege die periode begon met de verfilming van producties.

Kok trad in verscheidene films op. Zij regisseerde haar eerste film: Toestanden in 1976. Op basis van de ervaring van collega Joop Admiraal, die zijn vader had verloren, schreef Kok twee verhalen die ze tot een filmscript bewerkte. Het resultaat was de film Opname. De film won een Bronzen Luipaard (Locarno 1980) en een Grand Prix d'Italia (1980). De film werd nog jaren gebruikt als voorlichtingsfilm in ziekenhuizen. In 1981 speelde zij Aaltje Botter in de film Het teken van het beest. Zij kreeg daarvoor een Gouden Kalf in de categorie Beste Vrouwelijke Hoofdrol. Zij schreef voor, en acteerde in Een Zwoele Zomeravond (Frans Weisz, 1982); een komische film waarin complexe personen verschijnen. Kok regisseerde nog twee films, Zwerfsters (1989) en Mi Wanboi (1996) en regisseerde toneelstukken. In de tv-serie over de circusfamilie Waltz (2006) speelde zij Mimi Tollens.

De theaterproductie Amateurs (Rob de Graaf, 2009) waarin zij samen met Cas Enklaar speelde, werd geselecteerd voor Het Theaterfestival.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de productie

Idem de voorstellingen waarvoor zij geregistreerd werd voor de fotografie

Externe Links

Bronnen