Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Marisa van Eyle (1964) is een Nederlands toneel-, televisie- en filmactrice. Ze is vooral bekend van haar vele bijrollen in zowel televisie- als filmproducties.

Biografie

Van Eyle studeerde aan de Toneelacademie Maastricht (afstudeerjaar 1988) en werkte vervolgens mee aan verschillende theaterproducties. Zo maakte ze lange tijd deel uit van theatergezelschap De Trust onder leiding van Theu Boermans. Tegenwoordig is ze actief bij Het Toneel Speelt waarmee ze te zien was in onder meer de stukken Familie (2000) en Jozef in Egypte (2004). Ook speelde ze in De geschiedenis van de familie Avenier van Maria Goos dat in de periode 2005-2008 in verschillende Nederlandse theaters werd opgevoerd. Dit vierluik werd geregisseerd door Jaap Spijkers en vertelde het verhaal over de familie Avenier in een tijdsbestek van vijftig jaar; acteurs als Gijs Scholten van Aschat, Peter Blok, Carine Crutzen en Tjitske Reidinga speelden er in mee.

Naast toneel is Van Eyle ook in films en op televisie te zien. Zo speelde ze in de films Kracht (1990), 1000 Rosen (1994), Abeltje (1999), Zwartboek (2006) van Paul Verhoeven en Alles is Liefde (2007) van Joram Lürsen, als de tegenspeelster van Prins Valentijn (Jeroen Spitzenberger). Verder had ze rollen in series als Kinderen geen bezwaar, IC, De Daltons, de jongensjaren en Keyzer & De Boer Advocaten.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Oorlog - De Trust - 1989-01-13
Penthesilea - De Trust - 1989-12-27
Duizend (1000) rozen - Jeugdtheaterschool Partoet - 1990-06-08
Platonov - De Trust - 1990-11-21
Lena's zuster - De Trust - 1991-05-03
Bloedbad - De Trust - 1992-01-31
De beklagenswaardige en ware geschiedenis van de heer Arden of - De Trust - 1992-04-15
Friedrichswald - De Trust - 1992-10-23
OVERGEWICHT, onbelangrijk- VORMELOOS - De Trust - 1993-02-24
De presidentes - De Trust - 1993-11-18
Volksvernietiging of mijn lever is zinloos - De Trust - 1994-04-01
Transit thuis / Gedekte tafels - De Trust - 1994-09-26
New York. New York - De Trust - 1994-09-28
Oh....Suzy Q - Festival van het Ongespeelde Stuk - 1994-12-04
Londn - L.A. - Lübbenau - De Trust - 1995-01-25
Faust - De Trust - 1995-06-02
Drie zusters - De Trust - 1995-12-16
ZOG - Stichting Theatergroep De Federatie - 1996-03-14
De hemel mijn lief mijn stervende prooi - De Trust - 1996-12-11
De kersentuin - De Trust - 1998-12-19
Brak - De Trust - 1999-05-28
De laatsten - De Trust - 1999-12-23
Familie - Het Toneel Speelt - 2000-09-18
Tuin - Het Nationale Toneel - 2001-09-09
Huis - Het Nationale Toneel - 2001-09-09
Hetze - Balie Produkties - 2002-05-01
Tourist - mugmetdegoudentand - 2002-09-12
Hoe komt het kalf bij zijn maat - Stichting Keesen & Co - 2003-03-15
Annie M.G., de dochter van de dominee - Impresariaat Jacques Senf & Partners - 2003-09-03
Lysistrata - De Theatercompagnie - 2004-05-08
Jozef in Egypte - Het Toneel Speelt - 2004-10-12
Gesualdo's stemmen - Justus van Oel - 2004-12-20
De Godvader deel IV - De Ploeg - 2005-11-30 Vendetta
Vendetta, De Godvader deel IV - De Ploeg - 2005-11-30
Juliana - Egmond Theater BV - 2006-04-30
De geschiedenis van de familie Avenier deel 1 - Het Toneel Speelt - 2007-01-25
De geschiedenis van de familie Avenier deel 2 - Het Toneel Speelt - 2007-01-25
Bloedband - Orkater - 2007-11-03
De geschiedenis van de familie Avenier deel 4 (Wij) - Het Toneel Speelt - 2008-03-16
De geschiedenis van de familie Avenier deel 3 (Ik) - Het Toneel Speelt - 2008-03-16
Op hoop van zegen - Het Toneel Speelt - 2009-01-14
Ik ben Nietzsche! - Ministerie van Culturele Zaken - 2009-04-01
Op hoop van zegen / Dieuna diaffé - Stichting Theatre Embassy - 2009-09-04
2012 - Frascati Producties - 2009-10-30
Aars! - Olivier Provily - 2010-04-02
De wijze kater - Het Toneel Speelt - 2010-09-15
Soldaat van Oranje - NEW Productions B.V. - 2010-10-30
De meeuw - Hummelinck Stuurman Theaterbureau - 2011-02-26
Welkom in Minnertsga - No Can Do - 2011-06-21
De presidentes - Het Nationale Toneel - 2011-10-04
Gijsbrecht van Aemstel - Het Toneel Speelt - 2012-01-01
Huisgoden - Ligthert Regisseert Wittenbols Schrijft - 2012-06-15
Generatie Blauw - Stichting Nachtgasten - 2012-10-14
The Normal Heart - Opus One - 2013-08-01
De welkom-trilogie - Theaterzaken Via Rudolphi - 2013-11-20
De welkom-trilogie - Theaterzaken Via Rudolphi - 2013-11-30
Een sneeuw - Het Toneel Speelt - 2015-01-10
Lulu - Toneelgroep Oostpool - 2016-03-12
In de ban van Broadway - DeLaMar Producties - 2016-06-04
Onze straat - Het Nationale Theater - 2019-03-16
Stallerhof - Afslag Eindhoven - 2019-05-31
Alles is bedacht - Stichting KunstKlank - 2019-07-17
Dangerous Liaisons - Bos Theaterproducties - 2020-02-21

Filmografie

  • 1990 - Kracht - Slagersvrouw
  • 1992 - Meneer Rommel - Juffrouw Gertruud
  • 1994 - 1000 Rosen - Rita
  • 1997 - Karakter - Jufrouw Sibculo
  • 1999 - Abeltje - Juffrouw Klaterhoen
  • 2001 - Zus & Zo - Dorien
  • 2001 - Familie - Bibi
  • 2001 - Minoes - Mevrouw Ellemeet
  • 2003 - Verder dan de maan - Tante Veronica
  • 2005 - Kinderen geen bezwaar - Cliënte Wilma (2005-2006)
  • 2006 - IC: Twee moeders - Carlijn
  • 2006 - Zwartboek - Mevrouw Tjepkema
  • 2007 - Alles is Liefde - Maria
  • 2007 - Kapitein Rob en het geheim van professor Lupardi - Tante Annie
  • 2007 - De Daltons, de jongensjaren: Profimarkt - Beveiligingsbeambte
  • 2008 - Keyzer & De Boer Advocaten - Rechter Stokvis

Toneel

  • 1988/2000 Trust ( later de theater compangie)
  • 2007/2008 - De Geschiedenis van de Familie Avenier (Het Toneel Speelt)
  • 2009 - Op hoop van zegen (toneelstuk) (Het Toneel Speelt) - Kniertje

Externe Links

Bronnen