De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamMarie Hamel
Geboren4 december 1897
Amsterdam
Overleden23 juni 1964
Laren/NH
BeroepActeur

Marie Hamel (Amsterdam, 4 december 1896 - Laren (NH), 23 juni 1964) was een Nederlands actrice.

Biografie

Marie Hamel bezocht de fröbelschool. Door haar voordrachten op feestavonden van de SDAP trok zij echter de aandacht, hetgeen haar in 1917 op de toneelschool deed belanden. Zij slaagde in 1920 cum laude en maakte haar debuut bij de KVHNT van Willem Royaards met de rei van wachtengelen in Vondels "Adam in ballingschap".

Zij was verbonden aan verschillende gezelschappen, o.a. bij het Nieuwe Tooneel van Frits en Adolf Bouwmeester, de nieuwe Koninklijke Vereeniging van Saalborn, de Jonge Spelers van Ben Groeneveld, de revue van Meyer Hamel. Na de oorlog sloot zij zich aan bij de Start en het ATG, waar zij o.a. Maria speelde in Shakespeare's Driekoningenavond en Pieternel in De bruiloft van Kloris en Roosje. Bij de Nederlandse Comedie speelde ze onder andere in Nootebooms De zwanen van de Theems, bij Toneelgroep Theater o.a. in Pirandello's Wat is de waarheid?, Lorca's Bernarda Alba en Staals Verlos ons van den boze.

Hamel was op organisatorisch en sociaal terrein uitermate actief, zij was o.a. lange jaren lid van het hoofdbestuur van de Nederlandse Federatie van Beroepsverenigingen van Kunstenaars, alsook bestuurslid Nederlandse Vereniging van Toneelkunstenaar en lid van de Raad voor de Kunst en Amsterdams Kunstraad.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Marie Hamel

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen