Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Marianne van Wijnkoop (1945) is een Nederlands actrice en sinds 1992 casting director bij musical- en televisieproducties van Joop van den Ende. Ze staat bekend om haar lage stem.

Biografie

Marianne van Wijnkoop speelde na een korte opleiding aan de toneelschool in Amsterdam enkele toneel-, televisie- en filmrollen, maar is sinds 1972 werkzaam achter de schermen.

Zij was als produktie- en regie-assistente betrokken bij de speelfilms Naakt over de schutting, Rooie Sien en Heb medelij Jet, verzorgde de costuums bij theaterprodukties van Lodewijk de Boer, de musical Foxtrot en de speelfilm Charlotte en was art director bij de televisiefilms Maya en De katvanger en bijna alle commercials en speelfilms van Frans Weisz, voor wie zij tevens castingwerkzaamheden verrichte. Zij regisseerde Kleine kinderen worden groot van Noel Langley bij het amateurtoneel en was 2e regisseur bij de televisieserie Willem van Oranje, een co-produktie van AVRO, BRT en Veronica.

In 1992 kwam Van Wijnkoop in dienst van Joop van den Ende voor de casting van theater- en televisieproducties. In 1998 werd zij de vaste casting director voor Van den Ende.

Samen met Henkjan Smits en Henk Temming was Van Wijnkoop jurylid bij de talentenjacht X Factor.

Theater

  • Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Film en Televisie

Ze was te zien was in onder andere Liefdesbekentenissen, een film van Wim Verstappen.

Bronnen