De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamMaria Koppers
Overleden24 januari 1994
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet

Biografie

Op 24 januari 1994 overleed de danseres Maria Koppers. Zij begon haar carrière bij het Ballet van De Nederlandse Opera, danste vervolgens bij het Nederlands Ballet en was van 1961 tot 1972 als soliste verbonden aan Het Nationale Ballet.

Maria Koppers, ook genoemd Ria Koppers danste het klassieke en het moderne repertoire. Zij was de eerste Seringenfee in de volledige versie van Doornroosje en maakte diepe indruk met haar vertolkingen in Giselle, Het Zwanenmeer en De stervende zwaan. Maria Koppers muntte tevens uit in het Balanchine-repertoire en danste solistische rollen in onder andere Jungle en Nachteiland van Rudi van Dantzig.

Na een pauze van tien jaar hervatte zij haar carrière als docente en gaf tot 1993 les aan de Dansacademie Brabant in Tilburg. Maria Koppers werd 54 jaar.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase en idem onder de naam Ria Koppers

Trivia

Maria Koppers was getrouwd met collega danser Simon André zij kregen een dochter en hebben een adoptief zoon Peter Koppers, die eveneens een carrière maakt in de balletwereld.

Zie ook: Herinnering aan Maria Koppers, geschreven door haar zoon Peter Koppers, ter herinnering van het overlijden van zijn moeder 20 jaar eerder.

Bronnen