De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamMaria Aradi
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet

Biografie

De Hongaarse Maria Aradi was sinds 1972 verbonden aan Het Nationale Ballet, waar zij in 2004 afscheid als balletmeester. Zij kwam in 1972 samen met haar partner en toenmalige echtgenoot Zoltan Peter, het solisten bestand van HNB versterken. Zij dansten samen op spectaculaire wijze grote klassiek pas deux, zoals Gayaneh. Maria Aradi voorts danste niet alleen de grote rollen in de klassieken en in het Balanchine repetoire, maar vele bijzondere rollen specifiek voor haar gemaakt in de balletten van Rudi van Dantzig, Toer van Schayk en Hans van Manen. Zij was voorts regelmatig de partner van Rudolf Nurejev in diverse gastoptredens in de wereld. In 1983 sloot zij haar actieve carrière als danseres af en ontwikkelde zich tot een vooraanstaande balletmeester, naast Sonja Marchiolli.

Als balletmeester en lerares is zij een veelgevraagd gastdocent bij diverse grote gezelschappen in de wereld en is thans eredocent aan de Hongaarse Dans Academie.

Maria Aradi begon haar opleiding aan het Staats Ballet Instituut te Boedapest en had daar les van o.a. Olga Lepesinskaya, Ze werd eerst geëngageerd door het Ballet Sopianae, maar studeerde daarna nog verder bij het Bolshoi Ballet te Moskou met Asaf Messerer als haar leraar, waarna ze als solist werd aangenomen bij het Ballet van de Hongaarse Staatsopera en herhaaldelijk als gast soleerde bij het Bolshoi Ballet.

Foto

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=TIN002006680_001&b=500

Sandor Nemethy en Maria Aradi in La Bayadère, Het Nationale Ballet. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Trivia

In 1969 won zij in de Internationale Ballet Competition te Varna een bronzen medaille en in een competitie in Moskou een speciale prijs.

Theater/Dans

en alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen