De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De caracal 182293.jpg


Margreet Blanken in de monoloog De caracal, Theater van het Oosten 1995. Foto: Eduard Coblijn.

NaamMargreet Blanken
Volledige naamGretha Alida Blanken
Geboren10 juli 1941
Zaandam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Margreet Blanken, geboren als Gretha Alida Blanken (Zaandam, 10 juli 1941) is een Nederlands toneel- en televisieactrice. Ze is waarschijnlijk het meest bekend van haar rol als Reini van Lennep-Hermans in de populaire dramaserie Medisch Centrum West, die tussen 1988 en 1994 werd uitgezonden.

Biografie

Margreet Blanken volgde een opleiding aan Toneelschool in Arnhem en slaagde hier in 1963. Daarna heeft ze tot 1987 in verschillende toneelstukken gespeeld met Toneelgroep Theater in Arnhem totdat ze in 1988 voor televisie begon te werken. Bekend werd ze met haar rol als hoofdverpleegkundige Reini in de ziekenhuisserie Medisch Centrum West die ze tot 1994, het einde van de serie, speelde.

Na Medisch Centrum West was ze geruime tijd niet meer op televisie te zien. In die tijd stortte ze zich op toneel. Zo was ze in 1999 in het theater te zien met de solovoorstelling Etty. Hierin vertelde ze over het leven van Etty Hillesum, een joods-Nederlandse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vermoord. In 2006 werd ze gevraagd voor de nieuwe AVRO-serie Spoorloos verdwenen waarin ze tot 2007 twee seizoenen lang de rol van Heleen Mateur speelde. In het derde seizoen (2008) was ze enkel de eerste drie afleveringen nog te zien.

In 2006 en 2007 stond ze weer in verschillende theaters, deze keer met de autobiografische monoloog Alles in de wind. Hierin ging ze op zoek naar zichzelf en besprak ze levensthema's die op haar van toepassing zijn zoals bindingsangst, de ideale man en zelfaanvaarding.

Theater

Voor een chronologisch overzicht van de premières van voorstellingen waar Margreet Blanken aan meerwerkte, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase, zie: Alle voorstellingen van Margreet Blanken

Film/TV

Externe Links

Bronnen