De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamMarco Bakker
Geboren8 februari 1938
Beverwijk
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera
IMDb-profiel


Biografie

Marco Bakker (1938) is een Nederlandse operazanger en radiopresentator. Na zijn opleiding aan het conservatorium Amsterdam maakte Marco Bakker in 1965 zijn debuut met de voor hem geschreven opera 'De droom' tijdens het Holland Festival. Zijn eerste grote tournee vond plaats in 1973 in de Verenigde Staten, waar hij 18 concerten gaf. In Nederland is Marco Bakker vooral bekend van zijn TV- en radio optredens en in het bijzonder van zijn nieuwjaarsconcerten. Ook speelde hij een rol in de Theo en Thea-film Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium.

Bakker is, na een eerder huwelijk met Patricia Madden, gehuwd met actrice Willeke van Ammelrooy.

In oktober 1997 kwam hij in het nieuws doordat hij onder invloed van alcohol een ongeval veroorzaakt had op het parkeerdek van de Amsterdam ArenA. Hierbij kwam een vrouw om het leven. Hij werd hiervoor in 1998 veroordeeld. Hij raakte een jaar zijn rijbewijs kwijt en kreeg de keuze uit een celstraf van een half jaar of 240 uur dienstverlening. Dit had negatieve gevolgen voor zijn imago en carrière.

Marco Bakker presenteert een licht-klassiek radioprogramma op de Nederlandse lokale omroepen. Wegens het grote succes in 2008 maakte Bakker opnieuw een theatertournee door heel Nederland met "De 3 Baritons" (Henk Poort, Ernst Daniël Smid, Marco Bakker) welke in december 2009 van start ging en afsloot in Koninklijk Theater Carré in maart 2010.

Trivia

  • De verschijning van Marco Bakker op de beeldbuis wordt in het nummer Doris Day van de ska-band Doe Maar genoemd als één van de redenen waarom er "geen bal op de tv" is: (Ah bah wat un misère Als Marco staat te blèren (…ienerdurläu…)).

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de fotografie

Bronnen