De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

VVLogohome.jpg

Maikel Austen is een Surinaams acteur en theatermaker.

Biografie

Maikel Austen begon als danser en acteur in voorstellingen zowel in Nederland als in Suriname. In Nederland heeft hij gedanst bij de groep Black Vibrations van Felix White en bij de balletacademie van Lucia Marthas. Zijn acteerwerk in Nederland bestond onder andere uit films van de uit Suriname afkomstige cineast Frank Zichem, waarin hij samen speelde met onder andere Marion Bloem en Nout Heerkens. In 1983 was Austen acteur in de voorstelling The Kingdom geregisseerd door Rufus Collins en Henk Tjon, in de setting die de voorloper was van De Nieuw Amsterdam (DNA). Rond 1984 was Austen acteur in het stuk van Thea Doelwijt, In de huid van een ander, dat geregisseerd werd door Orsyla Meinzak. Bij DNA leerde Maikel ook de Surinaamse actrice en theatermaakster Eartha Silos kennen, met wie hij later de band weer aanhaalde na zijn terugkeer naar Suriname in 1999.

Na zijn terugkeer naar Suriname, richtte Austen in 2001 het Stichting Art Laboratorium Suriname (ArtLab) op. ArtLab is een organisatie waarin kunstproducties worden bedacht, geproduceerd, gestimuleerd, begeleid en aangemoedigd. Ze heeft als doel het in Suriname aanwezige artistieke potentieel op het niveau van internationale standaarden te brengen. In 2002 ging hun eerste productie Ondro Bon in première. Deze voorstelling werd opgedragen aan Ilse-Marie Hajary, een postuum eerbetoon van Austen aan deze danseres en choreografe die voor hem een belangrijke inspiratiebron is geweest. In Ondro Bon dansten o.a. Tanya Frijmersum, de klassieke Indiase danseres Tanuya Manichand en Jules Brewster, de leerling van Hajary die na haar dood de door haar ontwikkelde Dogla-stijl voortzet in zijn eigen choreografieën en lessen.

Behalve Hajary noemt Austen als belangrijke inspiratiebronnen de voorstellingen van Franklin Lafour, zoals Indiaanse vertellingen (ca. 1972), waarin Austen zelf mee heeft gespeeld, en Henk Tjon. Andere invloeden die doorspelen in het werk van ArtLab zijn ondermeer de soko-psalmen uit de wintigodsdienst, liederen die worden gezongen bij bepaalde rituelen van voorouderverering. Zo wordt er in de voorstelling Sibibusi die ArtLab in 2006 maakte bij gelegenheid van het Carifesta in 2006, een pas de deux gedanst op een soko-psalm gezongen door de bekende Ma Es.

Sinds 2008 organiseert ArtLab jaarlijks het Rainforest Kunstfestival. Met dit festival hoopt ArtLab meer bewustwording voor het behoud van het Surinaamse tropische regenwoud te bewerkstelligen.

ArtLab werkt bij gelegenheid samen met andere groepen. Er wordt regelmatig samengewerkt met de culturele organisatie Sana Budaya, de dansgroep van Dwight Warsodikromo. Andere gezelschappen waarmee is gewerkt zijn de Marron zang- en dansgroep Kifoko, de Marrongroep Fiamba van Tolin Alexander en NAKS.

Theater/Dans

  • Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen