De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maggie MacNeal in 1976
Maggie MacNeal in 1991
Maggie MacNeal, geboren als Sjoukje Lucie van ’t Spijker, later Sjoukje Smit genaamd (Tilburg, 5 mei 1950) is een Nederlandse zangeres.

Biografie

Na een klassieke zangopleiding in haar jeugd doet ze in 1971 auditie bij platenmaatschappij Phonogram. Onder leiding van producer Hans van Hemert (Kamahl, Luv', etc.) neemt ze in hetzelfde jaar haar eerste single "I heard it through the grapevine" op. De single wordt geen hit, maar het is het begin van een lange, succesvolle carrière in de muziek.

Mouth & MacNeal

In de zomer van 1971 wordt Maggie aan zanger Willem Duyn gekoppeld en zo wordt het duo Mouth & MacNeal gelanceerd. Hun eerste single Hey you love is raak en bereikt de 5de plaats in de Veronica Top 40. In de periode 1972-1974 scoren ze een paar grote nationale en internationale hits. Het kleine, onschuldige meisje en de grote man met de grote mond ('Big Mouth') slaat aan en het duo scoort achtereenvolgens met How do you do en Hello-A twee nummer 1-hits in Nederland. In deze periode bereiken ze in totaal zeven keer de top 10 in Nederland. Met "How do you do" scoren ze bovendien in het najaar van 1972 een top 10-hit in de Verenigde Staten en krijgen ze een aantal zilveren, gouden en platina platen. In 1974 doen Mouth & MacNeal mee aan het Eurovisiesongfestival. Hun liedje "Ik zie een ster" ("I see a star") is goed voor een derde positie. Eind 1974 gaat het duo na onenigheid uit elkaar. Mouth gaat door met Little Eve (Ingrid Kup) en scoort nog twee hits, MacNeal gaat door met andere projecten.

Solo

In 1975 begint Maggie, samen met haar man Frans Smit, een band: de Maggie MacNeal Band. Na de single "Nothing else to do" wordt "When you're gone" uitgebracht en het nummer bereikt de derde plaats in de Top 40 (in Brazilië wordt het een nummer 1-hit en wordt de single goud). De bijbehorende titelloze debuutplaat wordt met goud bekroond. In 1976 bereikt de single "Terug naar de kust", getrokken van de boekenweek-lp "Zing je moerstaal" waarin Nederlandse artiesten op eigen melodieën een Nederlands gedicht voordragen, ook de top 10.

Met de tweede lp 'Fools together' sleept ze een Edison in de wacht en het gelijknamige titelnummer wordt een hit. Haar poging om in datzelfde jaar mee te doen aan het Songfestival met het nummer "Jij alleen" mislukt: ze eindigt als derde. Tussendoor zingt ze nog enkele titelnummers voor films in, namelijk voor The great battle (1978, met o.a. Henry Fonda) en voor de Amerikaanse film The one and only (1978, met in de hoofdrol Henry Winkler).

In 1979 gaat Maggie naar de Verenigde Staten om een poging te doen in te haken op de discorage met een typisch Amerikaanse discoplaat. Met producer Michael Lloyd neemt ze de lp "Nighttime" op, echter zonder succes en ook de gelijknamige discosingle haalt de Top 40 niet.

In 1980 doet Maggie mee met het Songfestival waarvoor ze is aangewezen en waarvoor dit jaar dus geen voorselectie is. Met het typische songfestivalnummer "Amsterdam" haalt ze een vijfde plaats. Ondanks dit succes (er wordt zelfs een Franse, een Duitse en een Engelse versie opgenomen) komt het in de Nationale Hitparade niet verder dan de 39e plaats. Hits blijven verder ook uit voor Maggie vanaf dan, al brengt ze wel veel uit op single ("Why your lady says goodbye", "Together", "Be my friend", "Be my lover tonight", "I've got you, you've got me"). In 1983 staat ze weer even in de picture wanneer ze wederom een filmtitel inzingt, ditmaal voor de Nederlandse bioscoopfilm "Moord in extase": "Still can't believe it".

Maggie bevalt in 1984 van haar dochter Sanne, en vanaf dan is het helemaal stil rondom de zangeres. In 1985 laat ze even wat horen met haar single "You are my hope" onder leiding van producer Hans van Hemert, maar het nummer flopt.

Nederlandstalig

In 1989 komt Maggie terug met een Nederlandstalig project: het album Leuk voor later. Dit album kent weinig commercieel succes. Ze gaat in de jaren daarna als presentatrice bij de televisie werken en is te zien in 'Winnen of wegwezen' en de 'Karaoke Show'. In 1997 verschijnt er, na jaren muzikale stilte, een nieuwe single ("Only love") en in 1999 neemt ze het nummer "Old friend" op met Katrina Leskanich, de winnares van het Eurovisiesongfestival 1997.

Vanaf 2000 maakt Maggie deel uit van meidengroep de Dutch Diva's, dat in eerste instantie bestond uit Maggie, Marga Bult en Sandra Reemer, waarmee een album werd opgenomen en singles werden uitgebracht. Sandra verdwijnt en wordt vervangen door Justine Pelmelay Ook in deze samenstelling wordt een single uitgebracht. Als Justine ook de groep verlaat besluiten Maggie en Marga om als duo verder te gaan. Het duo neemt met hulp van Ben Cramer een single op, waar ook een stukje van "How do you do" in is verwerkt, wat weer terug doet denken aan de succesvolle tijden met de in 2004 overleden Willem Duyn.

In november 2008 wordt bekend dat duo Mouth & MacNeal opnieuw gaat optreden. Maggie MacNeal gaat samen met Arie Ribbens het podium op. Het eerste optreden is op 20 december in de Brabanthallen in Den Bosch tijdens ‘The winners: songfestival in concert’.

Sjoukje is 33 jaar getrouwd met muzikant Frans Smit, tot deze in juni 2005 overlijdt. In 2009 trouwt zij opnieuw.

Externe links

Sjabloon:StartOpvolging Sjabloon:OpvolgingCombi Sjabloon:EindOpvolgingde:Maggie MacNeal en:Maggie MacNeal it:Maggie MacNeal nds:Maggie MacNeal pt:Maggie MacNeal

Biografie

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen