Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Maaike Martens studeerde in 2005 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunst Academie met een solo-voorstelling in de Kleine Komedie te Amsterdam. Al voor ze aan de opleiding begon, werd ze benaderd door de heren van Don Quishocking om mee te spelen in hun voorstelling 'I Fossili'. Ook zong Maaike jarenlang het Spijkerlied voor het radioprogramma 'Spijkers Met Koppen' bij de VARA. Tijdens haar opleiding werd ze ingelijfd bij het vaste acteursteam van 'Het Klokhuis' en maakte zij samen met Niek Barendsen 4 voorstellingen voor 'de Parade'. Na haar opleiding mocht ze direct een eigen muziektheatervoorstelling maken; Dag Lieve Koe! met Nederlandse Liederen en Sterke Verhalen van eigen bodem. In 2006 vroeg het Nederlands Blazers Ensemble haar om de rol van Despina te vervullen in Mozarts Cosí fan tutte en was zij datzelfde jaar te zien in De Barbier van Sevilla van Rossini. In de zomer van 2007 vervulde Maaike de titelrol in de gezongen klucht Lysje Flepkous bij Camerata Trajectina. Verder verzorgde ze een spetterend einde in De Schreeuwstorm van Youp van 't Hek als ogenschijnlijk bedeesd bloemenmeisje dat zich ontpopt tot een op seksbeluste souldiva en presenteerde zij dat jaar het prestigieuze Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble op 1 januari 2008 live bij de VARA vanuit het Concertgebouw. Dat najaar maakte Maaike in samenwerking met de Verleiding, enkele musici van het NBE, de muzikale vertelling 'EVA'.

In 2009 was ze te zien in het improvisatietelevisieprogramma De Badgasten bij BNN en in 2010 stond ze op de planken met de voorstelling 'Het Klokhuis, de roadshow.' Verder regisseerde ze Jenny Lane, sprak series in voor Nickleodeon en organiseert ze de berliner underground avonden PLUKJEGELUK. Op dit moment werkt Maaike aan haar cd met zelfgeschreven Nederlandstalige popliedjes.

"Dankzij mijn broer en zus heb ik mijn talent als podiumkunstenaar ontwikkeld. Als mijn ouders van huis gingen en de hele plaatselijke jeugd het huis kwam bezetten, mocht ik alleen opblijven als ik ging zingen, dansen of als ik Michael Jackson nadeed. Dat is de strengste leerschool die je maar kan hebben!"

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, alsmede naar haar overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
I fossili - De Heren van Don Quishocking - 2001-04-24
Krak!, een kabouterdrama - Niek Barendsen & Maaike Martens - 2001-07-20
Splitsecond - Theaterschool - 2004-02-10
Geef! - Niek Barendsen & Maaike Martens - 2005-07-20
Hommage aan George Groot - Amsterdams Kleinkunst Festival - 2006-04-04
Dag lieve koe! - Maaike Martens - 2007-09-27
De barbier van Sevilla - Nederlands Blazers Ensemble - 2008-03-06
169 Huis - M-Lab - 2008-03-26
Hier is Prins Zonneschijn! - Een avond Willem Wilmink - De Kleine Komedie - 2008-10-06
Het Klokhuis, De Roadshow - Kik Productions - 2009-02-01
Hema, de musical - Bos Theaterproducties - 2012-10-21
Pumps en penalties - Tourneetheater B.V. - 2016-01-18

Bronnen