De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamLykele Haarsma
Volledige naamHaarsma, Lykele Durks
PseudoniemDurks Haarsma, Lykele
Geboren31 januari 1940
Rotterdam
Overleden10 december 1984
Amsterdam
BeroepDanser
DisciplineDans, Muziektheater
TrefwoordenBallet, Musical

Biografie

Lykele Haarsma was een Nederlandse danser. Hij volgde zijn opleiding onder meer aan de Balletacademie Nel Roos. Hij danste in de periode 1968-1971 bij Het Nationale Ballet. Daarna maakte hij als danser tournees naar België, Duitsland, Zuid-Amerika en Spanje en werkte mee aan verschillende televisieshows in Nederland. Lykele Haarsma was ook werkzaam als choreograaf. Hij overleed op 10 december 1984.

Lykele Haarsma is een geboren Rotterdammer, maar van Friese afkomst. Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten, werkte enige tijd als etaleur en reclame-ontwerper en volgde een dansopleiding aan de Nel Roos Academie en het Conservatorium in Rotterdam. Vanaf 1964 werkte hij als danser in België (Antwerpen, Koninklijke Vlaamse Opera), Duitsland (Operette am Rhein), maakte met de Jan Arntz Dansers tournees door Zuid-Amerika en Spanje, was te zien in televisieshows rond Gerard Cox, Willeke Alberti, Martine Bijl, Gerard Reve, Conny Stuart, Snip en Snap, Ted de Braak en De Mounties, stond in verscheidene (muzikale) theaterprodukties en werkte als choreograaf in België en Nederland. Sinds 1978 maakt hij deel uit van de vaste zang- en dansgroep (nu "Acht plus" geheten) van NCRV's "Kwistig met muziek".

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Nederlands Theaterjaarboek
  • Acteurs- en Kleinkunstenaars-Lexicon van Piet Hein Honig, 1984