Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Lucio Silla - Wolfgang Amadeus Mozart

(Aantal:0)
Unknown.png

Libretto (met teksten van)Vittorio Amedeo Cigna-Santi
ComponistWolfgang Amadeus Mozart
DisciplineOpera
Wereldpremière op26 december 1772
Wereldpremière teTeatro Regia Ducale
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

De actie vindt plaats in Rome in 79 voor Christus. Chr.: Cecilio, die Silla net als vele andere vijanden uit Rome had verbannen, is in het geheim naar Rome teruggekeerd om zijn bruid Giunia weer te zien. Dit is de dochter van Gaius Marius, Silla's dodelijke vijand. Silla wil Giunia dwingen met hem te trouwen, maar ze weigert. Cecilio en Giunia ontmoeten elkaar in het geheim. Ondertussen houdt Silla's zus Celia van Cecilio's vriend Cinna. Cecilio wil Silla vermoorden, maar faalt en wordt in de gevangenis gegooid. Daar nemen Cecilio en Giunia afscheid van elkaar. Maar Silla laat eindelijk genade heersen: hij doet afstand van Giunia en geeft haar aan Cecilio als zijn vrouw. Celia en Cinna mogen ook trouwen. Alle ballingen kunnen naar huis terugkeren, Silla treedt af en herstelt de republiek.

Verdere informatie

Lucio Silla is een Italiaanse opera in drie bedrijven van Wolfgang Amadeus Mozart op een libretto van Giovanni de Gamerra en gereviseerd door Petro Matastasio.

Wereldpremière: 26 december 1772, Teatro Regia Ducale, Milaan.

Zie verder Wikipedia.

Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen

Overzicht titel

Producties met de titel 'Lucio Silla '