De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Louis van Beek (Kamerik, 11 december 1968) is een Nederlandse acteur.

Biografie

Louis van Beek studeerde in 1994 met hoogste onderscheiding af aan de Studio Herman Teirlinck te Antwerpen, onder leiding van Jan Decleir. Na diverse rollen in (muziek)theaterproducties speelde hij van 1998 tot 2008 in producties van De Paardenkathedraal (o.a. Midsummernightsdream, Equus, De Vader). Als gastacteur speelt hij regelmatig bij NTGent: met Johan Simons maakte hij Merlin (2007) en Kasimir en Karoline (2010). De voorstelling, die in première ging in Avignon, speelde door heel Europa. Van 2010 tot 2015 speelde hij bij NTGent in de muziektheatertrilogie Aida*, Candide en Parsifal. In 2016 speelde hij in Eyes Wide Shut van Toneelgroep Maastricht, in 2018 in Emma en King Lear.

Van Beek speelde in diverse tv-series zoals Rembrandt, OnM, Pleidooi en Westenwind. Ook is hij actief in de nasynchronisatie, als inspreker en regisseur. Hij is inmiddels een veelgevraagd voorlezer van luisterboeken.

Voor Theaterproductiehuis Zeelandia schreef hij Mathilde, over de muze van schilder Carel Willink. Hij vertolkte zelf de titelrol en werd hiervoor genomineerd voor de Louis d’Or 2010. In 2015 maakte hij, opnieuw met Paula Bangels als regisseur en David Cantens als componist en medespeler, Soeur Sourire; of: Leven en Dood van Gods Eendagsvlieg, over de zingende non uit de jaren ’60.

Voor het Vlaamse gezelschap De Spelerij van Paula Bangels vertaalde en bewerkte hij Shakespeares Othello (2010), Cat on a hot tin roof (2014) van Tennessee Williams en Tsjechovs Oom Wanja (2015). Hij vertaalde en bewerkte voor het theater onder andere Fatal Attraction van James Dearden en Indecent Proposal van Jack Engelhard. In oktober 2017 ging zijn eerste musical in première over chansonnière en diva Liesbeth List. Nieuwe eigen stukken zijn in voorbereiding.

Theater/Dans

Voor een overzicht van de premières van voorstellingen waarin Louis van Beek een rol speelde, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, zie: Voorstellingen van Louis van Beek

Externe Links

Bronnen