De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Louis Morrisson

Unknown.png

NaamLouis Morrisson
Volledige naamLudovicus Moyson
Geboren11 mei 1888
Antwerpen
Overleden1934
Antwerpen
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera
VIAF-profiel

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-50xx90447.0004a&b=400

Louis Morrisson (rechts) in De vogelkoopman. De Operettezangers, 1932. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN.

Biografie

Louis Morrisson (1888 – 1934) was een populaire Vlaamse operazanger. Na een studie aan het conservatorium te Mechelen besloot Louis Morrisson in 1907 tot een loopbaan als tenorzanger in de opera. Hij werd al snel ontdekt door Désiré Pauwels, een bekende Belgische tenor die op dat moment tevens directeur van het Rembrandt Theater was. Op 1 oktober 1909 debuteerde Morrisson aldaar in Verdi’s Il Trovatore in de rol van Manrico. Later zong hij hier ondermeer in La Traviata (Verdi) en Carmen (Bizet).

In 1913 en 1914 had Morrisson een engagement bij De Koninklijke Vlaamse Opera te Antwerpen, waar hij voor de eerste maal ook opera’s in de Nederlandse taal zong. In 1920 vertolkte Morrisson bij het Parijse Théatre Gaité Lyrique de rol van Eléazar in La Juive van Halévy. Deze rol zou hem het meeste succes opleveren. La Juive werd meer dan 1200 keer opgevoerd. Hiernaast vertolkte hij vele grote rollen bij de Parijse Grand Opéra en de Opéra-Comique. Zijn populariteit reikte tot over de landsgrenzen en hij toerde door verschillende Europese landen met opera’s als La Juive, Pagliacci en Cavalleria Rusticana.

Ondanks zijn succes in het buitenland keerde Morrisson nog vaak terug naar Nederland en België, waar hij naast zijn grote succesrollen ook bewerkingen van Franse en Weense operettes zong. In 1918 sloot hij een contract af bij de platenmaatschappij Homocord Cie, waar hij vooral Nederlandstalige platen opnam. Morrisson werd door het Nederlandse en Vlaamse publiek op handen gedragen. Hij beschikte volgens recensies naast een fenomenale stem ook over een groot acteertalent. Met dat talent wist hij emoties op een zeer natuurgetrouwe en krachtige manier over te brengen. Het was niet ongewoon dat deze ‘heldentenor’ op eenzelfde avond een bepaalde aria meerdere malen ten gehore moest brengen vanwege het enthousiasme van de toeschouwers.

Naast zijn carrière als operazanger componeerde Morrisson onder het pseudoniem ´Somoye´. Ook van deze werken zijn plaatopnames bewaard gebleven.

Bronnen

  • Frans Morrisson, Pierre van Weghe, ‘Louis Morrisson’, in De Weergever, jaargang 6, nr. 1 en 2 (1984).
  • Website 401Dutchdivas