Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Louis Drenthe-portret.jpg


Louis Drenthe. Fotograaf onbekend. Herkomst: Privécollectie.

NaamLouis Drenthe
Volledige naamLouis Richard Drenthe
Geboortedatum29 september 1901
Geboorteplaats Paramaribo
Overlijdensdatum18 augustus 1990
BeroepActeur, Musicus
DisciplineToneel

Biografie

Louis Richard Drenthe, geboren op 29 september 1901 in Paramaribo, werd in 1925 ingeschreven in het bevolkingsregister van Amsterdam met als beroep 'musicus (drummer) en figurant bij het tooneel'[1], hoewel hij in werkelijkheid trompettist was.

Louis Drenthe was naamgever, leider en trompettist van de swingband “St. Louis Rhythm Kings”, die in de jaren ‘30 actief was.

Of hij in veel toneelstukken gefigureerd heeft, is niet bekend. Wel speelde hij in 1934 bij Toneelgroep het Masker de rol van chauffeur Jimmy in Vorstelijke emigranten. In een recensie in de Haagsche Courant wordt vermeld: "Goed of althans zeer voldoend spel gaven de overigen: (...) en Louis Drenth (een "echte" neger)". [2] Bij de aankondiging van de 100ste opvoering van dit toneelstuk in het Algemeen Handelsblad in september 1934 is een foto te zien van een scène van Louis Drenthe en Jan Musch. [3]

Rolverdeling in het programmaboekje van Vorstelijke emigranten door Toneelgroep Het Masker, 1934 De swingband “St. Louis Rhythm Kings”, met staande met trompet de naamgever, bandleider en trompettist Louis Drenthe. Herkomst: Privécollectie.

Bronnen

Referenties