Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoekenBetrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


   Vastlegging


   Video (volledige registratie)

   Lengte: 1 uur, 21 minuten. Opname van de voorstelling uit 1980. Collectie TIN.

   De publicatie van deze registratie werd mogelijk gemaakt door de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.

   Over deze voorstelling

   Lopen, Stichting Dansproduktie, 1979. Patrice Kennedy, Margie Smit, Pauline Daniëls, Truus Bronkhorst, Bianca van Dillen. Foto: Gerda van der Veen. Collectie TIN. Lopen, Stichting Dansproduktie, 1979. Pauline Daniëls en Bianca van Dillen. Foto: Bob van Dantzig. Collectie TIN.

   De invloed van Bianca van Dillen en de Stichting Dansproduktie op de ontwikkeling van de Nederlandse moderne dans wordt door velen als zeer groot beschouwd. De Stichting Dansproduktie wist een eminente plaats in te nemen binnen de Nederlandse theaterdans. Stichting Dansproduktie (opgericht in 1977) was één van de eerste Nederlandse dansgroepen die zich uitsluitend op het creëren van moderne dans (i.h.b. Cunninghamtechniek en-stijl) toelegde. Dansproduktie was een collectief werkverband van moderne dansers en choreografen. Van de dansers werd naast een hoog danstechnisch niveau, een sterke persoonlijkheid gevraagd.

   Op basis van urenlange loopervaringen bouwden de choreografen met componist Henk van der Meulen de compositie "Lopen" op, waarin zij zich letterlijk en figuurlijk binnenste buiten keren in een vermoeiende en indringende uitputtingsslag met zichzelf en elkaar (bron: Evan van Schaik, Op gespannen voet, 1981).

   Bronnen