Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Affiche Lopen - Stichting Dansproduktie - 1979-11-23.jpg

TitelLopen
ProducentStichting Dansproduktie
DisciplineDans
OnderwerpModerne dans
Premièredatum23 november 1979
Seizoen1979/1980
OpmerkingenTry-outs vanaf 14/06/1979

Informatie

Lopen

Stichting Dansproduktie

Seizoen: 1979/80 (Try-outs vanaf 14/06/1979)

Trefwoorden: Moderne dans

Choreografie: Truus Bronkhorst, Pauline Daniëls, Bianca van Dillen, Patrice Kennedy,Margie Smit

Kostuums: Leonne Hendriksen

Muziek: Henk van der Meulen

Film: Floor Peters

Uitvoerenden: Pauline Daniëls, Bianca van Dillen, Truus Bronkhorst, Patrice Kennedy, Margie Smit

Video (volledige registratie)

Lengte: 1 uur, 21 minuten. Opname van de voorstelling uit 1980. Collectie TIN.

De publicatie van deze registratie werd mogelijk gemaakt door de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.

Over deze voorstelling

Lopen, Stichting Dansproduktie, 1979. Patrice Kennedy, Margie Smit, Pauline Daniëls, Truus Bronkhorst, Bianca van Dillen. Foto: Gerda van der Veen. Collectie TIN. Lopen, Stichting Dansproduktie, 1979. Pauline Daniëls en Bianca van Dillen. Foto: Bob van Dantzig. Collectie TIN.

De invloed van Bianca van Dillen en de Stichting Dansproduktie op de ontwikkeling van de Nederlandse moderne dans wordt door velen als zeer groot beschouwd. De Stichting Dansproduktie wist een eminente plaats in te nemen binnen de Nederlandse theaterdans. Stichting Dansproduktie (opgericht in 1977) was één van de eerste Nederlandse dansgroepen die zich uitsluitend op het creëren van moderne dans (i.h.b. Cunninghamtechniek en-stijl) toelegde. Dansproduktie was een collectief werkverband van moderne dansers en choreografen. Van de dansers werd naast een hoog danstechnisch niveau, een sterke persoonlijkheid gevraagd.

Op basis van urenlange loopervaringen bouwden de choreografen met componist Henk van der Meulen de compositie "Lopen" op, waarin zij zich letterlijk en figuurlijk binnenste buiten keren in een vermoeiende en indringende uitputtingsslag met zichzelf en elkaar (bron: Evan van Schaik, Op gespannen voet, 1981).

Bronnen