Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamLone Isaksen
Geboren30 november 1941
Kopenhagen
Overleden2 november 2010
Manhattan, New York
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Lone Isaksen is een van oorspong Deense balletdanseres, die samen met haar echtgenoot en sterdanser Lawrence Rhodes gedurende het seizoen 1970-1971, als eerste solisten werden geëngageerd bij Het Nationale Ballet. Dit was het seizoen dat Benjamin Harkarvy naast Rudi van Dantzig als artistieke leider was aangetrokken. Lone Isaksen was tot dan een van solisten van het Harkness Ballet, het Amerikaanse veel door Europa reizende balletgezelschap waarbij ook Benjamin Harkavy als balletmeester en choreograaf was betrokken.

In dat ene seizoen, maakte zij veel indruk als prachtige danseres in zowel klassiek als moderne dansrepertoire. Samen met Lawrence Rhodes en het in dat seizoen ook als solistenpaar aangetrokken Nederlandse dansersechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar, danste zij o.a. de wereldpremière van het ballet 'Onderweg' op muziek van Isang Yun, dat Rudi van Dantzig met veel succes voor beide solisten echtparen creëerde.

Lone kreeg haar opleiding aan de school van het Koninklijk Deens Ballet. met als belangrijkste lerares: Edite Feifer Frandsen. Op aanraden van Erik Bruhn vervolgde zij haar opleiding in New York aan de befaamde Robert Joffrey Balletschool en werd aansluitend aangenomen bij The Joffrey Ballet tot zij in 1964 als soliste in dienst trad bij the Harkness Ballet.

Hoe zij haar loopbaan vervolgde, na het vertrek bij Het Nationale Ballet, is niet duidelijk. In ieder geval heeft zij daarna o.a. gewerkt als leraar in Pilates technieken. Zij overlijdt uiteindelijk op 2 november 2010, achtenzestig jaar oud, te New York na een lange lijdensweg als gevolg van een kanker aandoening.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.
NB. voorstellingen zijn benoemd naar de première-datum en zijn niet noodzakelijk ook de data van haar optreden.

 
Graduation Ball - Het Nationale Ballet - 1961-11-27
La valse - Het Nationale Ballet - 1967-10-04
Duet (Youth) - Het Nationale Ballet - 1970-10-18
Onderweg - Het Nationale Ballet - 1970-10-26
Grand Pas Espagnol - Het Nationale Ballet - 1970-12-10
La somnambule - Het Nationale Ballet - 1971-03-05

Foto's

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-50xxxxx44.0258a&b=400

Lone Isaksen en Lawrence Rhodes in Duet (Youth), 1970. Foto: Siegfried Regeling.

Externe Links

Bronnen

  • o.a Dance Magazine en diverse Amerikaanse nieuwsmedia, waaronder The New York Times
  • Productiedatabase