De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Lies Pauwels

Someone.gif

NaamLies Pauwels


Lies Pauwels (Gent) is een Vlaamse actrice.

Biografie

Lies Pauwels heeft nauw samengewerkt met Alain Platel en Arne Sierens en vormden met hen Toneelgroep Victoria. Zij speelden samen in de trilogie Moeder en Kind, Bernadetje en Allemaal Indiaan. Hiermee tourden zij door Europa en Canada.

Door de jaren heen speelt zij in verschillende producties van Victoria üBUNG (regie Josse De Pauw), Poes Poes Poes (regie Peter Van den Eede), Aalst (regie Pol Heyvaert), en in producties van verschillende theatergezelschappen als Stella Den Haag, Tg STAN, Het Toneelhuis. Daarnaast speelt zij in films van onder anderen Josse De Pauw, Dominique Deruddere en Felix Van Groeningen.

Bij Victoria regisseert zij haar eerste toneelstuk Club Astrid (2001), dit wordt een internationale hit. Haar definitieve internationale doorbraak maakt zij met haar tweede productie White Star (2004). Met deze productie ontvangt ze de Grand Prix Award tijdens het Kontakt Festival in Polen.

In 2007 wordt Pauwels uitgenodigd door het Manchester International Festival en het Contact Theatre voor de regie van For All the Wrong Reasons. Deze voorstelling tourt door Europa en Singapore.

Samen met Ben Benaouisse maakt zij de productie Venizke (2008). Daarnaast geeft ze workshops in onder meer Stockholm, Zürich, Châlon-sur-Saone en Dublin.

In 2011 wint zij de Colombina voor haar spel in Freetown van Dood Paard. Volgens de jury: "Een aardse en fysieke rol waarin zij de poëtische tekst van Rob de Graaf invoelbaar maakt en ze het publiek voor zich weet in te nemen ondanks de verschrikkelijke dingen die ze zegt."