De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamLies Franken
Volledige naamFranken, Anneke Lize
Geboren6 september 1930
Hilversum
Overleden7 januari 1996
Rotterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel

Biografie

Lies Franken (1930-1996) was een Nederlandse actrice. Ze volgde een opleiding tot secretaresse en verbleef in Engeland en Duitsland voor haar talen. In 1950 ging ze naar de Toneelschool, Amsterdam.

Ze studeerde in 1953 af en kreeg een engagement bij Toneelgroep Theater in Arnhem. Daarmee behoorde ze tot de eerste ploeg naoorlogse acteurs die zijn vleugels buiten de randstad durfde uit te slaan. Ze was bij Toneelgroep Theater te zien in onder meer stukken van Calderón, Tennessee Williams, Ibsen, Abel J. Herzberg en Bernard Shaw. Noblesse en een groot vermogen tot nuanceren waren kenmerkend voor haar speelstijl. Vrijwel direct na de introductie van de televisie in Nederland was Lies Franken te zien in televisiedrama's. Haar filmdebuut maakte Lies Franken in 1955 in Ciske de Rat van Wolfgang Staudte. In verband met de opvoeding van haar kinderen - uit haar huwelijk met acteur Pim Dikkers - trad ze gedurende een aantal jaren slechts sporadisch op. In 1965 verbond ze zich aan het Nieuw Rotterdamsch Tooneel.

In1971 ontving zij een Theo d'Or voor haar rol van Blanche in Tramlijn Begeerte van Tennessee Williams. Na de opheffing in 1972 van het Nieuw Rotterdams Toneel ging ze niet langer vaste engagementen aan, maar speelde in vrije producties - ze schitterde als Roxanne in Rostands Cyrano de Bergerac onder leiding van Ko van Dijk jr. - en werd vaste gast bij onder meer de Toneelraad Rotterdam, de Haagse Comedie en het Publiekstheater. Lies Franken werd 65 jaar.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Trivia

Zij trouwde in 1957 met acteur Pim Dikkers (1918-1978).

Bronnen