De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamLeyla Gencer
Geboren10 oktober 1928
Overleden10 mei 2008
BeroepOperazangeres

Biografie

Leyla Gencer, of Ayşe Leyla Çeyrekgil (Istanboel, 10 oktober 1928 - Milaan, 10 mei 2008) was een wereldberoemde Turkse sopraan-operazangeres. In in de operawereld stond ze ook wel bekend als "La Diva Turca" (De Turkse Diva) en "La Regina" (De Koningin).

Leyla Gencer werd geboren in Istanboel als de dochter van een Turkse vader en een Poolse moeder. Ze blonk uit in het belcanto-repertoire, vooral in de opera's van Donizetti. Tijdens de jaren vijftig stond ze in de schaduw van Maria Callas maar in de jaren zestig kon ze genieten van groeiende bekendheid en waardering. Gencer liet zich meermaals positief uit over Callas en volgde haar voorbeeld met doorleefde interpretaties van dramatische rollen. Gencer was één van de twaalf diva's die door Stefan Zucker geïnterviewd werden in Opera Fanatic. In tegenstelling tot de academische zangstijl die gebaseerd is op maximaal gebruik van het diafragma, heeft Gencer altijd het gebruik van de borststem gepromoot teneinde de vocale prestatie meer ziel te geven.

Gencer gaf tot in de jaren negentig masterclasses aan de Scala van Milaan en werd dikwijls geïnterviewd als experte van de Italiaanse opera. Sjabloon:Beginnetje


Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen