Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png

Oorspronkelijke titelSilfidy
Bewerking vanChopiniana - Michel Fokine
MuziekFrédéric Chopin
ChoreograafMichel Fokine
Wereldpremière op2 juni 1909
Wereldpremière teThéâtre du Châtelet, Parijs
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Les sylphides heeft geen plot, maar gaat volledig over stemming en dans. Het stuk toont verschillende in het wit geklede nimfen die in het maanlicht dansen met een jonge man, de Poëet.

Verdere informatie

Les sylphides is kort, niet verhalend ballet dat geldt als het eerste zogenaamde ballet blanc, puur dans en zonder een echt verhaal. Zowel van de oerversie uit 1907, onder de naam Chopiniana, als de uiteindelijk versie uit 1909 is de choreografie van Michel Fokine op muziek van Frédéric Chopin samengesteld uit diverse pianostukken die in eerste instantie georchestreerd werden door Alexander Glazounov.
Voor de versie van 1909 werd de partituur van die orkestratie nader bewerkt door de componisten Anatoly Liadov, Sergej Tanejev, Alexander Nikolai Tsjerepnin en Igor Stravinsky.

Wereldpremière: 2 juni 1909, Théâtre du Châtelet, Parijs

Voor meer gedetailleerde informatie over de inhoud van dit ballet, de verdere uitvoeringsgeschiedenis, muziek etc. zie wikipedia

Nederlandse voorstellingen

De eerste geregistreerde voorstelling in Nederland van dit ballet was in 1951, door het Rotterdams Ballet Ensemble o.l.v. Netty van der Valk, maar werd als snel door alle andere op klassiek ballet georiënteerde gezelschappen op het repertoire genomen, waaronder Het Nationale Ballet in 1961. Het is sindsdien in 17 seizoenen daarna ten tonele gebracht, het laatste in seizoen 2013/2014.

In de Productiedatabase zijn de volgende nieuwe producties geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen. Het gaat zowel om complete producties als fragmenten.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Les sylphides '

...meer