Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gebaseerd opLes noces - Igor Stravinsky

Les Noces is een ballet van Bronislava Nijinska op het gelijknamige orkestwerk van Igor Stravinsky (Les Noces voor percussie, pianisten, koor en vocale solisten). Het werk werd gemaakt voor Les Ballets Russes

Wereldpremière 13 juni 1923, Théâtre de la Gaîté, Parijs.

Zie verder de door Google uit het Engels naar het Nederlands vertaalde Wikipedia.

Verhaal

Les Noces laat niet het vrolijke karakter van een typische Russische bruiloft zien, maar in plaats daarvan de beperkende aard van de huwelijksplicht van een vrouw. De donkere en sombere set vormt de achtergrond voor de eenvoudige kostuums en starre bewegingen. De individualiteit van de danser wordt weggenomen in Nijinska's choreografie, waarin de dansers strakke patronen laten zien en het huwelijk een manier is om de gemeenschap in stand te houden en te laten groeien. De choreografie symboliseert de Russische boerencultuur en de plichtsgetrouwheid die daarbij hoort.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


Muzikale uitvoering: Ryoko Kondo, Slagwerk Den Haag, Michael Moeratch, Eric van Griensven, Nederlands Balletorkest, Olga Khoiziainova, Barbara Grajewska, Nico de Rooy en Bert Mooiman


Koordirigent Krijn Koetsveld

Uitvoering muziek: Slagwerkgroep Den Haag, pianisten: Barbara Grajewska, Eric van Griensven, Nico de Rooy, Michael Moeratch, Vocale solisten: Jadwiga Sosinka (sopraan), Rachel Ann Morgan (mezzo), Hein Meens (tenor) en Lieuwe Visser (bas); Nederlands Balletorkest:

Bronnen