Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Les contes d'Hoffmann - Jacques Offenbach

(Aantal:0)
Unknown.png

Libretto (met teksten van)Jules Babier
ComponistJacques Offenbach
DisciplineOpera
Wereldpremière op10 februari 1881
Wereldpremière teOpéra Comique, Parijs
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het libretto volgt het toneelstuk, dat Jules Barbier en Michel Carré in 1851 schreven op basis van drie korte verhalen van E.T.A. Hoffmann, een vruchtbaar Duits schrijver en componist uit de Romantiek. Hoffmann wordt geportretteerd als deelnemer in drie van zijn eigen verhalen: Der Sandmann, Rat Krespel, en Die Geschichte vom verlornen Spiegelbilde. Zijn zedelijk en geestelijk verval wordt zichtbaar in het verhaal van drie elkaar opvolgende liefdesgeschiedenissen: lichtzinnig gedweep met een zingende mechanische pop Olympia, echte maar gedwarsboomde liefde met de zangeres Antonia, passief getalm met de courtisane Giulietta. Deze geschiedenissen vormen drie van de vijf bedrijven. In proloog en epiloog wordt Hoffmann getoond als verteller van deze verhalen, terwijl hij wacht op de prima donna Stella, die uiteindelijk een combinatie is van zijn drie eerdere liefdes. En tegelijk wordt zijn voortdurende metgezellin Nicklausse onthuld als zijn muze van de poëzie. Zijn rivaal en vijand Lindorf (die net als Stella in alle bedrijven in een andere gedaante voor komt) verlaat de taverne met Stella aan zijn arm, terwijl Hoffmann vlucht in dronkenschap.

Verdere informatie

Les contes d'Hoffmann is een Franse opera in vijf (drie) bedrijven, op een libretto van Jules Barbier gebaseerd het gelijknamige toneelstuk van Jules Barbier en Michel Carré (1851) naar drie korte verhalen van E.T.A. Hoffmann

Wereldpremière: 10 februari 1881, Opéra Comique te Parijs.
Zie verder Wikipedia

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Les contes d'Hoffmann '

...meer