De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Titel onbekend 212730.jpg


Leonie Kramer, in de tijd dat zij bij het Nederlands Ballet danste. Foto: Particam Pictures/MAI.

NaamLeonie Kramer
Overleden9 juni 2016
BeroepDanser, Danspedagoog
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
 Website

Leonie Kramer was een Nederlandse danseres en balletpedagoog.

Biografie

Affiche Nederlands Ballet, 1960.
Leonie Kramer was danseres. Gedurende een periode werkte zij onder de naam Leonie Nicholas. Zij danste in de jaren 1956 t/m 61 bij Het Nederlands Ballet onder leiding van Sonia Gaskell. Aansluitend danste zij als soliste bij Het Nationale Ballet tot en met 1965.

Zij sloot daarna haar carrière als danseres op het podium af, maar ontwikkelde zich als balletpedagoog. Ze opende haar eigen school: 'Balletacademie Etudes' en was vele jaren docent aan de Hoge Scholen in Rotterdam en Arnhem. Daarnaast gaf zij gastlessen in binnen en buitenland, o.a. in Canada en Finland. Leonie specialiseerde zich behalve in de Vaganova techniek ook in de Bournonville stijl.

Theater/Dans

Een chronologische en alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden onder de naam Leonie Kramer en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase en idem onder de naam Leonie Nicholas.

Foto's

Muziek tegen twee dansers 212455.jpg Le prisonnier du caucase 191726.jpg

Links: Leonie Kramer en Peter Appel in Le prisonnier du caucase, Het Nationale Ballet 1962. Foto: Particam Pictures/MAI. Rechts: Conrad van de Weetering en Leonie Kramer in Muziek tegen twee dansers, Nederlands Ballet. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Serenade 192463.jpg Le prisonnier du caucase 191729.jpg

Links: Leonie Kramer, Peter William Reilly en Ria Koppers in Serenade, het Nederlands Ballet, 1960. Foto: Particam Pictures/MAI. Rechts: Leonie Kramer in Le prisonnier du caucase, Het Nationale Ballet 1962. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Overig

Vanaf 2005 deelde zij haar leven met de in 2014 overleden Andre Presser, pianist, dirigent en muzikaal directeur uit haar periode bij het Nederlands Ballet en Het Nationale Ballet.

Lees ook de woorden die Conrad van de Weetering uitsprak op een 'Gedenkfeest' dat een maand na haar overlijden voor familie, vrienden, oud-leerlingen en collega's werd gehouden.

Bronnen