De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Radboud3.png


Leo van Velzen bij de opening van zijn tentoonstelling, 2011. Foto: Radboud Kuijpers.

NaamLeo van Velzen
BeroepFotograaf

Theaterfotografie

Wasteland. Ro Theater en Werkcentrum Dans, 1979. Foto: Leo van Velzen Ballyhoo!. Ashton Brothers, 2005. Foto: Leo van Velzen

Foto's: Leo van Velzen

Biografie

Leo van Velzen is al jarenlang actief als theaterfotograaf. In 1978 is hij, als autodidact, begonnen het theater vast te leggen. Sinds 1980 werkt hij als freelancer vaak in opdracht van de krant, voornamelijk voor het NRC Handelsblad. Daarnaast is hij voor een aantal dans- en toneelgezelschappen de vaste scènefotograaf geworden. Hij heeft lange tijd onder andere gefotografeerd voor Het Nationale Toneel, Ro Theater, Toneelgroep De Appel, Conny Janssen Danst, Stichting FACT en Nieuw West. Daarnaast heeft hij nog vele malen voor andere gezelschappen gefotografeerd.

Van Velzen heeft zowel analoog als digitaal gefotografeerd. De foto’s staan in het teken van het helder weergeven van de situatie op het toneel. Zijn analoge zwart/wit beelden bezitten veel grijstonen en daardoor veel details. Het onderwerp wordt vaak gecentreerd en Van Velzen maakt nagenoeg geen gebruik van extreme afsnijdingen of bewegingsonscherpte. Meestal werkt Van Velzen vanuit het toeschouwerstandpunt, maar soms kruip hij, met gebruik van lenzen, op de danser of acteur om deze op indringende wijze weer te geven. Van Velzen maakt voornamelijk gebruik van mediumshots waarin hij de acteur of danser ten voeten uit weergeeft. Close-ups of overzichtbeelden maakt hij wanneer de situatie daarom vraagt. Met de digitale techniek is Van Velzen overgestapt van zwart/wit naar kleur, waarbij hij kleur op een realistische wijze weergeeft.

Leo van Velzen benadert het toneel op een afstandelijke wijze: hij betreed nooit het toneel om een foto te maken, maar werkt vanuit de zaal. Hij kiest de dramatische hoogtepunten uit om deze dan op treffende wijze vast te leggen. Hierbij legt hij geen eigen interpretaties in het beeld en probeert hij de situatie niet dramatischer weer te geven door het gebruik van afwijkende standpunten en dergelijken. Hij laat het moment voor zich spreken door het op een heldere wijze in de foto te representeren. Hij toont het personage in de ruimte, waardoor er ook aandacht is voor het decor en de kostuums. Dit alles laat zien dat Van Velzen een bescheiden fotograaf is, die de kunst op treffende wijze voor zich kan laten spreken.

In 2008 en 2009 heeft Leo van Velzen de TIN TheaterFotoPrijs gewonnen. In 2011 werd hij opnieuw genomineerd.

Het Theatermuseum (Theater Instituut Nederland) organiseerde in 2011 de Fototentoonstelling Leo van Velzen Today everything exists to end in a photograph met een selectie van zestig foto's in de Rotterdamse Schouwburg.

Opdrachtgevers

Leo van Velzen heeft onder andere gefotografeerd voor:

Theater/Dans

Voor een overzicht zie: Fotografie Leo van Velzen

Prijzen

Leo van Velzen is in 2011 genomineerd voor de TheaterFotoPrijs.

Externe Links

Bronnen

  • Fotocollectie Theater Instituut Nederland
  • Iris van Vliet, 'Belicht. Theaterfotografie in Nederland van 1945 tot 2011' Masterscriptie UvA Theaterwetenschap, 2011.
  • Kester Freriks, 'Klassieke drama's gevangen in één beeld' in NRC Handelsblad, 14-04-2011