Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Leo Cuypers (1947) is een Nederlands componist en pianist. Hij behoort tot de school van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek.

Cuypers speelde als kind al drums, om daarna op piano verder te gaan. Hij studeerde enkele jaren aan het conservatorium van Maastricht, maar was binnen de jazz grotendeels autodidact. In 1973, nog maar net 26 jaar oud, ontving hij de prestigieuze Wessel Ilcken Prijs [1].

In de jaren '70 was Cuypers de vaste pianist van het Willem Breuker Kollektief, waar hij begin jaren '80 (na een ruzie met Breuker) uitstapte. Hij bleef echter daarna ook met Willem Breuker, met wie hij het BV Haast label oprichtte, samenwerken. Daarnaast speelde hij samen met onder meer Misha Mengelberg en Theo Loevendie. Voor verschillende projekten stelde hij ook eigen groepen samen. In 1974 voor het album „Live in Shaffy“ met Piet Noordijk, Hans Dulfer en Breuker, de "Johnny Rep Suite“ uit hetzelfde jaar (vernoemd naar de beroemde Ajaxied) of zijn Album "Heavy Days are here again“ uit 1981 met Han Bennink, Arjen Gorter en Willem Breuker. De compositieopdracht "De Zeeland Suite“ voor septet werd in 1976 op het Festival voor Nieuwe Muziek Zeeland in Middelburg opgevoerd (met Breuker, Bob Driessen, Gorter, Willem van Manen, Martin van Duynhoven, Harry Miller). Deze suite bestond uit negen delen, die op verschillende plaatsen in Zeeland uitgevoerd moesten worden. Hiervoor ontving hij de Matthijs Vermeulenprijs. In 1984 verscheen het album "Leo Cuypers Brull Band“ met Van Duynhoven, Van Manen en gitarist Jan Kuiper, die ook een compositie aanleverde. Na vele jaren stilte verscheen in 1995 de solo-cd "Songbook“, gevuld met interpretaties van Cuypers' eigen composities. Hij schreef veel muziek voor muziektheater ("De heilige Stefanus“, "Johnny Rep Suite“, "Jan Rap en zijn Maat").

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht, c.q. die in Nederland te zien zijn geweest en waarbij hij geregistreerd werd voor de muziek, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
De-generaties - Groot Limburgs Toneel - 1970-03-10
Sienies sjabloon tejater no.1 - Groot Limburgs Toneel - 1970-11-06
Een postzegel van 15 cents - Groot Limburgs Toneel - 1971-09-18
De ziekte van Parkinson - Dokumentair Aktueel Theater - 1974-01-04
Jan Rap en z'n maat - Stichting Theaterunie - 1977-09-28
Jazz variaties - Scapino Ballet - 1978-11-12
Nachtrit - Stichting Theaterunie - 1979-02-10
Balance - Scapino Ballet - 1979-04-24
De komiek - Freek de Jonge - 1980-04-01
You Are The Rhythm I Am The Tune - Scapino Ballet - 1980-09-30
Dominee fluit - en als hij dat doet is hij zielsbedroefd - Theatercollectief Haverschmidt - 1981-03-26
Moskou op sterk water - Stichting Theaterunie - 1984-10-06
Jan Rap en z'n maat - Impresariaat Jacques Senf & Partners - 1985-05-22
Njoe - Zuidelijk Toneel Globe - 1985-10-11
Voetnoten / Das Stuck von der Liebe - Ensemble De Dikke van Dale - 1986-01-07
Achterberg - Theater aan de Rijn - 1988-09-17
Teister terug - De Engelenbak - 1991-09-29
Vita brevis - Los Bewegingstheaterwerkplaats - 1997-11-15

Selectieve discografie

  • BIM (1972)
  • Live in Shaffy (1974)
  • Willem Breuker & Leo Cuypers Live in Shaffy (1975, duoplaat met Willem Breuker)
  • Zeeland Suite (1977)
  • Jan Rap en z'n Maat (1977)
  • In Amsterdam (1980)
  • Heavy Days Are Here Again (1981)
  • Corners (1981)
  • Leo Cuypers' Brull Band (1985)
  • Songbook (1995)

Literatuur

  • Kevin Whitehead „New Dutch Swing“, Watson-Guptill, 1998, ISBN 0823083349

Externe links

Bronnen

Sjabloon:Referenties Sjabloon:Navigatie Jazz