Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UploadenAfbeeldingDef.png
NaamLee Strasberg
Volledige naamIsrael Lee Strasberg
Geboortedatum17 november 1901
Geboorteplaats Budzanów
Overlijdensdatum17 februari 1982
Overlijdensplaats New York City
BeroepActeur, Artistiek leider
DisciplineToneel
Externe databases:
IMDb
VIAF

Strasberg werd geboren in Budzanów, Oostenrijk-Hongarije (Budaniv, Oekraïne). Op zevenjarige leeftijd kwam hij in de Verenigde Staten. Strasberg kreeg acteerlessen in het American Laboratory Theatre van Ryszard Bolesławski en Maria Ouspenskaya. In 1925 maakte hij zijn acteerdebuut.

In 1931 werd hij een van de oprichters van het New Yorkse Group Theatre, waar zulke legendes zoals Stella Adler, Sanford Meisner, Franchot Tone en Robert Lewis lid van waren. Voor de theatergroep regisseerde hij enkele stukken. In 1936 werd hij een genaturaliseerde Amerikaan. Dertien jaar later, in 1949, begon hij een lange carrière in de Actors Studio in New York City. Binnen twee jaar was hij artistiek directeur. De acteerschool kreeg al snel een goede reputatie. Enkele leerlingen van Strasberg: Paul Newman, Al Pacino, Marilyn Monroe, Jane Fonda, James Dean, Dustin Hoffman, Robert De Niro, Jack Nicholson en Steve McQueen. In 1966 bracht hij de Actors Studio meer naar het westen van de Verenigde Staten, namelijk naar Los Angeles. In 1969 richtte hij zowel hier als in New York de Lee Strasberg Theatre Institute op.

Strasberg kwam zelden zelf voor de camera (hij verscheen in slechts zeven films). Zijn bekendste rol (en tevens filmdebuut) was die van de oude Joodse maffiabaas Hyman Roth in The Godfather Part II, naast zijn vroegere leerling Al Pacino. Voor deze prestatie kreeg hij een Academy Award-nominatie.

Lee Strasberg was driemaal getrouwd. Met zijn eerste vrouw, Nora Krecaun, was hij getrouwd van 1926 tot haar dood in 1929. In 1934 trouwde hij met zijn tweede vrouw, Paula Miller. In 1966 overleed ze aan kanker. Later trouwde hij voor een derde maal, met Anna Mizrahi uit Venezuela.

Strasberg heeft vier kinderen: met Paula is hij de ouders van actrice Susan Strasberg en acteerdocent John Strasberg, en met Anna kreeg hij Adam en David Strasberg. John is nu docent aan de Actors' Studio.

Op 17 februari 1982 stierf Lee Strasberg aan een hartaanval. Hij was tachtig jaar. Strasberg is begraven op de Westchester Hills Cemetery.

Marilyn Monroe, een van zijn oudleerlingen, liet hem in haar laatste testament al haar persoonlijke spullen na, plus een groot deel van haar landbezit. In haar testament sprak ze het verlangen uit dat hij deze spullen eerlijk zou verdelen onder haar vrienden, collega's en diegenen aan wie ze gehecht is. Strasberg heeft dit echter nooit gedaan. Na zijn dood zijn ze in het bezit gekomen van zijn weduwe, Anna. Een veiling bij Christie's bracht $12,3 miljoen op.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..

Film

Jaar Titel Rol Extra informatie
1981 Skokie (TV) Morton Weisman
1979 Going In Style Willie
1979 Boardwalk David Rosen
1979 ... And Justice for All Sam Kirkland
1978 The Last Tenant Frank
1976 The Cassandra Crossing Herman Kaplan
1974 The Godfather Part II Hyman Roth

Externe Links

Bronnen