Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Le nozze di Figaro - Wolfgang Amadeus Mozart

(Aantal:0)
Unknown.png

Geïnspireerd opLa folie journé ou le Mariage de Figaro - Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais
Libretto (met teksten van)Lorenzo da Ponte
ComponistWolfgang Amadeus Mozart
Wereldpremière op1 mei 1786
Wereldpremière teBurgtheater, Wenen
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

De opera speelt zich af in Sevilla in het paleis van graaf Almaviva, op de trouwdag van de bediende van de graaf Figaro met Susanna, de kamenier van de gravin. De graaf heeft echte een oogje op Susanna en de huishoudster Marcellina is verliefd op Figaro en wil het huwelijk voorkomen. Na veel verwikkelingen met o.a. de page Cherubino, een oud contract en het oude recht van jus primae noctis kan de bruiloft doorgang vinden, gaat de graaf door het stof en vergeeft de gravin haar echtgenoot.

Verdere informatie

Deze opera is door Mozart in het Italiaans geschreven. Het is een z.g. opera buffa (komische opera) in vier bedrijven. Het verhaal is in feite een vervolg op de de opera Il barbiere di Siviglia, ossia L'inutile precauzione van Gioacchino Rossini.

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het Engels

In het Engels staat deze opera ook bekend als The Marriage of Figaro, in het Frans: Les Noces de Figaro en in het Duits: Die Hochzeit des Figaro of Figaros Hochzeit. In het Nederlands komt men de vertaling tegen: Figaro's bruiloft of De bruiloft van Figaro.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Le nozze di Figaro '

...meer