Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Le balcon is een opera van Péter Eötvös op een Frans libfetto van de componist en Françoise Morvan en André Markowicz. Het werk is gebaseerd op het gelijkname toneelstuk van Jean Genet.

Wereldpremière: 5 juli 2002, Aix-en-Provence, Frankrijk

Zie de website van Péter Eötvös.

Context

Deze voorstelling kwam tot stand dankzij de opdracht van Festival d'Aix-en-Provence in samenwerking met Théâtre du Capitole de Toulouse en werd in Nederland gezamenlijk in Nederland gepresenteerd door Gastprogrammering Het Muziektheater, De Nederlandse Opera en Holland Festival,

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Hilary Summers (Irma)
Morenike Fadayomi (Carmen)
Alisson Cook (Vrouw / Dievegge / Meisje / Chantal)
Harry Peeters (Commissaris)
Arnaud Marzorati (Roger)
Csaba Airizer (Bisschop)
Julius Best (Rechter)
Armand Arapian (Generaal)
Marcos Pujol (Gezant van het hof)
Jérôme Varnier (Beul / Arthur)
Denis Mathieu (Fotograaf / Slaaf / Revolutionair)
Olivier Dupuy (Fotograaf / Bedelaar / Revolutionair)
Gérard Belliard (Fotograaf / Revolutionair)


      Muzikale uitvoering: Jérôme Naulais, Jeanne-Marie Conquer, Paul Riveaux, Michel Cerutti, Jean-Christophe Vervoitte, Didier Pateau, André Trouttet, Odile Auboin, Ensemble InterContemporain, Sophie Cherrier, Pierre Strauch, Frédéric Stochl, Michael Wendeberg, Jean-Jacques Gaudon, Antoine Curé, Frédérique Cambreling, Arnaud Boukhitine, Alain Billard en Samuel Favre


      Bronnen