De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Lawrence Rhodes (1939-2019) was een Amerikaanse balletdanser en ballet pedagoog en als zodanig directeur van de dansafdeling van de Julliard school

Biografie

In het seizoen 1970-1971 werd Larry, zoals zijn collega's hem noemen, samen met zijn echtgenote Lone Isaksen aangetrokken als eerste solist bij Het Nationale Ballet. Dit was ook het seizoen waarin Benjamin Harkarvy en het Nederlandse dansersechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar HNB kwamen versterken.

Lawrence Rhodes was, sinds de oprichting in 1964, één van de sterdansers van The Harkness Ballet. Hij danste daar o.a. de hoofdrol in Rudi van Dantzig's beroemde ballet: Monument voor een gestorven jongen dat Rudi in 1966 bij de Harkness Ballet had heringestudeerd. Bij HNB maakte hij in alles wat hij dat seizoen danste grote indruk als een zowel technisch als dramatisch energieke danser, o.a. in het door Rudi van Dantzig speciaal voor beide nieuwe solistenparen gecreëerde ballet: Onderweg.

Lawrence Rhodes (1939 West Viginia) begon als tapdanser, maar volgde vanaf zijn veertiende lessen klassiek ballet aan de Ballet Russe School en danste aansluitend twee seizoenen in het Ballet Russe de Monte Carlo. In 1960 werd het aangesteld als solist van The Joffrey Ballet en weer twee jaar later bij het nieuw gevormde Harkness Ballet.

Na het seizoen bij Het Nationale Ballet vervolgde hij zijn artistieke loopbaan als danser tot 1978 bij The Milwaukee Ballet, waar hij tevens mede-directeur werd en vervolgens bij The Pennsylvania Ballet en Eliot Feld Ballet.

Vervolgens werd hij leraar en hoofd van de dans afdeling van de NY University en was 10 jaar lang artistiek directeur van Les Grands Ballet Canadiens. Vanaf 2002 is Lawrence Rhodes directeur van de Dance Division van de befaamde Juilliard School te New York.

Zie verder wikipedia in het Engels en het in memoriam op de wbesite van Pointe.

Theater/Dans

  • Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht c.q die in Nederland te zien zijn geweest en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Foto's

Grand pas Espagnol 163599.jpg Contrasten 95812.jpg

Links: Han Ebbelaar en Lawrence Rhodes in Grand pas Espagnol, Het Nationale Ballet, 1970 Foto: Siegfried Regeling. Rechts: Lawrence Rhodes in Contrasten, Het Nationale Ballet, 1971. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Prijzen

  • In 2008 ontving Lawrence Rhodes de Dance Magazine Award, voor zijn uitstekende verdiensten voor de danswereld
  • In 2009 ontving hij tevens de Lifetime Career Achievement Award van Dance Teacher magazine

Externe Links

Bronnen

  • Productiedatabase
  • CV van Lawrence Rhodes, zoals gepubliceerd op de website Dance Division van de Juilliard School


E