Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

La traviata - Giuseppe Verdi

(Aantal:0)
Unknown.png

Overige inspiratiebronnenLa dame aux camelia's van Alexandre (fils) Dumas
Libretto (met teksten van)Francesco Maria Piave
ComponistGiuseppe Verdi
Wereldpremière op6 maart 1853
Wereldpremière teTeatro la Fenice, Venetië
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Violetta Valery is een bekende Parijse courtisane. Zij verbergt echter dat zij aan tuberculose lijdt.
Op een feest dat zij geeft is Alfredo Germont, die haar al lang vanuit de verte aanbidt, aanwezig. Hij wordt uitgenodigd na afloop van het feest terug te keren voor een rendezvous, waarna Violetta besluit in te gaan op een voorstel van Alfredo tot een beter leven op het platteland.

Zij wonen gelukkig samen in een buiten ver van het verleden van Violette, die hun leven stilletjes financiert door verkoop van haar juwelen. Alfredo komt daar achter en vertrekt naar Parijs om dat te verhinderen. Op dat moment komt de vader van Alfred, Giorgo Germont met een smeekbede aan haar zondige relatie met zijn zoon te verbreken, omdat dat een fatsoenlijk huwelijk van de zus van Alfredo in de weg staat. Violetta geeft toe, schrijft een afscheidsbrief en keer terug naar haar mondaine leven in Parijs.

Op een feest daar is ook Alfredo aanwezig die aan de speeltafel veel geld wint van baron Douphol de beschermheer van Violetta. Zij smeekt Alfredo weg te gaan, waarmee zij een mogelijk duel met hem probeert voorkomen. Alfredo nog, nog steeds woedend op haar, roept alle aanwezigen bijeen, gooit al zij gewonnen geld in haar gezicht en roept dat hij daarmee voor al haar gunsten heeft betaald.

Violetta ligt in haar kale slaapkamer, haar rijkdommen zijn verdwenen en vrienden hebben haar verlaten. De tuberculose eist haar tol. Alfredo is door zijn vader ingelicht over het offer dat Violetta heeft gebracht. Hij zoekt haar op en smeekt haar om vergeving, die zij dankbaar aanvaardt. Violetta weet dat ze stervende is na uitwisseling van gevoelen van hun hervonden liefde, sterft Violetta in Alfredo's armen.

Verdere informatie

Traviata is een populaire opera in drie bedrijven van Giuseppe Verdi op een Italiaans libretto van Francesco Maria Piave, dat is gebaseerd op de roman van Alexandre Dumas (zoon): La dame aux camelia's uit 1848. De opera ging in première op 6 maart 1853 in het Teatro la Fenice, te Venetië.

Het Italiaanse la traviata kan men vertalen met de verdoolde of de dolende.

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het Engels.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen.

Overzicht titel

Producties met de titel 'La traviata '

...meer