Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

La giuditta is en oratorium van Alessandro Scarlatti op een libretto van Pietro Ottoboni gebaseerd op de bijbelse figuur Judith, die de overwonnen stad Bethulia redt door het verleiden en onthoofden van de vijand, de strijder-prins Holofernes.

Wereldpremière: 1693, Rome


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd bij de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld.


  Muzikale uitvoering: John Ma, Elisa Imbalzano, Seung Rok Baek, Henrikke Gjermundsen Rynning, Lorenzo Feder, Cristian Gutierrez, Enrique Gómez-Cabrero Fernández, David Rabinovich, Tomoki Sumiya, Claire Conolly, Annegret Hoffmann en Asako Takeuchi

  1321735129.jpg


  Uitvoering muziek: Elisa Imbalzano, Annegret Hoffmann, Asako Takeuchi, John Ma, Enrique Gómez-Cabrero Fernández, Claire Conolly, Seung Rok Baek, David Rabinovich, Henrikke Gjermundsen Rynning, Tomoki Sumiya, Cristian Gutierrez Lorenzo Feder

  Dirigent: Hernán Schvartzman

  Over de voorstelling

  Met deze productie gaf OPERA2DAY La Giuditta van Alessandro Scarlatti een eerste scenische uitvoering in Nederland. La Giuditta is in deze enscenering een eigentijdse mythe van oorlog, verleiding en wraak. Met een muzikale topcast met ondermeer countertenor Michael Chance.


  Kan wraak troosten?

  Judith zit gevangen in een stad die wordt belegerd door Holofernus. In de strijd heeft zij haar man verloren. Als de mannelijke leiders van de stad besluiten zich over te geven, komt al haar verdriet, de frustrerende machteloosheid en haar eergevoel naar boven. Aangemoedigd door een nutrice, een zuster die ze ontmoet, trekt ze naar het kamp van de decadente leider Holofernus. Judith verleidt hem. Als hij op haar borst in slaap valt ziet ze haar kans en onthooft hem. Judith krijgt haar wraak, maar brengt het haar ook troost? Een actuele vraag in deze tijd waarin al snel de roep klinkt om koppen te laten rollen.

  1324334398.gif

  Alessandro Scarlatti

  La Giuditta is een minder bekende partituur van Alessandro Scarlatti (1660 – 1725). Het is een oratorium als een gepassioneerde Italiaanse barokopera van 70 minuten. Het bijbelboek Judith vormt de basis van het libretto. Scarlatti’s muziek is zowel energiek als ontroerend en is in Nederland nagenoeg nooit te horen. Als componist is hij de ontbrekende schakel tussen het 17e en 18e eeuwse repertoire, tussen Cavalli en Händel. Het is voor het eerst dat dit werk in Nederland scenisch werd uitgevoerd.

  Bron