Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

Oorspronkelijke titelBayaderka
Libretto (met teksten van)Sergei Khudekov
Wereldpremière op4 februari 1877
Wereldpremière teKeizerlijk Bolshoi Kameny Theater, St. Petersburg
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het verhaal gaat over de bayadère, tempel-danseres, Nikiya en de strijder die elkaar eeuwige liefde hebben gezworen. De hoge Brahmaan is echter verliefd op Nikya en Soloris gekozen als verloofde van de dochter van de Radja, Gamzatti. Door intriges om NikiYa uit de weg te ruimen Solor met Gamzatti te kunnen laten trouwen wordt Nikiya door een giftige slang gebeten en sterft. Solor gebruikt opium in zijn depressie daarover en krijgt een visioen van Nikiya in het Rijk der Schimmen. Tijden de huwelijksplechtigheden nemen de goden wraak op de moord van de tempeldanseres. Dit doen ze door de tempel te vernietigen, samen met alle mensen die op dat moment aanwezig zijn. De zielen van Nikaya en Solor worden in het Rijk der schimmen voor eeuwig verbonden.

Verder informatie

La bayadère is een klassiek ballet in de choreografie van Marius Petipa op muziek van Ludwig Minkus, dat op 4 februari 1877 in première ging in het Keizerlijk Bolshoi Kameny Theater in St. Petersburg. De oorspronkelijk choreografie telde vier bedrijven.

In later jaren zijn er diverse herzien versies ontstaan, met wijzigingen in de indeling in bedrijven en de plaats van handeling, in de eerste plaats door Marius Petipa zelf en door diverse andere vooraanstaande choreografen later, wel steeds voor delen gebaseerd op eerdere versies, waaronder de entree in het vierde (of ook derde) bedrijf dat zich afspeelt in het Rijk der schimmen . Deze beroemde scène met de entree van de rij van 32 bayadères wordt voorts regelmatig als zelfstandig ballet uitgevoerd.

Voor meer gedetailleerde informatie over de inhoud van dit ballet, de verdere uitvoeringsgeschiedenis, muziek etc. zie wikipedia in het Nederlands of meer uitgebreid, o.a. mbt de verschillende versies, in het Engels

Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen. Het gaat om zowel complete producties als fragmenten, met name het deel in het Rijk der schimmen.

Overzicht titel

Producties met de titel 'La bayadère '