Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

L'Histoire du soldat - Igor Strawinsky

(Aantal:0)
Unknown.png

Geïnspireerd opEen verhaal van Luigi Pirandello
Libretto (met teksten van)Charles Ferdinand Ramuz
Wereldpremière op28 september 1918
Wereldpremière teThéâtre Municipal, Lausanne
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

L'Histoire du soldat is een parabel over een soldaat die zijn viool ruilt met de duivel voor een boek dat de toekomst van de economie kan voorspellen. Het werk heeft vier rollen: de Verteller, de Soldaat, de Prinses en de Duivel. De Verteller, een idee ontleend aan Luigi Pirandello, is het hoofdpersonage van het stuk; hij reciteert de tekst ritmisch in dichtvorm; hij is zowel uitlegger voor de personages als commentator voor het publiek. De verschillende delen voor de Soldaat en de Duivel worden in tableauvorm gepresenteerd; zij zijn acteurs en soms hebben zij dialoog, soms spelen zij pantomime. De Verteller neemt soms deel aan de actie. De Prinses is een stomme rol.

Verdere Informatie

L'Histoire du soldat is een compositie in twee delen van Igor Stravinsky. Het is geschreven in de vorm van een melodrama, om te lezen, te spelen en te zingen, voor een bezetting van een spreker, twee acteurs, een danseres en een klein kamerensemble van zeven instrumentalisten. het werk werd gecomponeerd in Morges, Zwitserland, in 1918. Zie verder wikipedia.

Het werk wordt sinds de première in concertvorm in 1918, op zeer uiteenlopende theatrale vormen ten tonele gebracht, Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen.

Overzicht titel

Producties met de titel 'L'Histoire du soldat '

...meer