De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kurt Gerron (Berlijn, 11 mei 1897 – Auschwitz, 28 oktober 1944) was een Duitse acteur en filmregisseur.

Biografie

Kurt Gerron was afkomstig uit een joodse familie in Berlijn. Gerron studeerde eerst geneeskunde, maar werd in 1920 acteur. Hij trad op in films zoals Der blaue Engel met Dietrich als tegenspeelster en op het toneel in de rol van Brown (het hoofd van de politie in Londen) in de première van de Dreigroschenoper in Berlijn in 1928. Hij speelde in meer dan 70 films.

Gerron werd in 1933 nadat de nazi's de macht hadden overgenomen in Duitsland een reis aangeboden naar Hollywood maar hij weigerde en bleef achter in Europa. Hij verliet Duitsland en reisde eerst naar Frankrijk en later naar Nederland. In de periode 1933 tot 1940 werkte hij aan verschillende Nederlandse films mee.

Nadat het Duitse leger Nederland na 10 mei 1940 had bezet, werd hij geïnterneerd in het Kamp Westerbork alvorens te worden getransporteerd naar het concentratiekamp Theresienstadt. Hij verzorgde daar een cabaret genaamd The Karussell voor de kampbewoners.

In 1944 werd Gerron overgehaald of gedwongen door de nazi's om een propaganda-film te maken die liet zien hoe humaan het leven was in Theresienstadt. Toen de opname klaar was, moest Kurt Gerron definitief op transport naar Auschwitz. Hij werd onmiddellijk bij aankomst vermoord. Reichsfuhrer SS Heinrich Himmler had geen orders gegeven de gaskamers tot de volgende dag te sluiten. Gerrons film had waarschijnlijk de titel Theresienstadt: Ein Dokumentarfilm aus dem jüdischen Siedlungsgebiet met ondertitel Der Führer schenkt den Juden eine Stadt. De film is waarschijnlijk nooit compleet voltooid; er zijn slechts fragmenten van bekend.

Gerron is het onderwerp van twee documentaire films, Prisoner of Paradise en Kurt Gerrons Karussell. Prisoner of Paradise is een Canadese documentaire uit 2003 geregisseerd door Malcolm Clarke en Stuart Sender. De film vertelt het waargebeurde verhaal van Kurt Gerron.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Tweede akte uit "'t Loopt anders dan je denkt" door het Joodsch Kleinkunst-Ensemble, z.j.; v.l.n.r. Sophie de Vries-de Boer, Hetty Blumgarten, Kurt Gerron, Ronny Leefmans. Fotograaf onbekend.

Tweede akte uit " 't Loopt anders dan je denkt" door Het Joodsche Kleinkunst-Ensemble, z.j. (1942); v.l.n.r. Sophie de Vries-de Boer, Hetty Blumgarten, Kurt Gerron, Ronny Leefmans. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Film

Films waaraan Gerron in Nederland meewerkte

  • Het Mysterie van de Mondscheinsonate, 1935
  • Merijntje Gijzens Jeugd, 1936
  • Drie Wenschen, 1937

Literatuur

  • Kathinka Dittrich, Achter het doek – Duitse emigranten in de Nederlandse speelfilm in de jaren dertig (1987) Het Wereldvenster, ISBN 90 293 9853 1

Trivia

Externe Links

Bronnen