De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Koor van de Nationale Opera)
Ga naar: navigatie, zoeken

Koor van De Nationale Opera

Someone.gif

NaamKoor van De Nationale Opera
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera


2014: Nieuwe naam

Door een fusie op 1 januari 2013 van de De Nederlandse Opera samen met Het Nationale Ballet en Het Muziektheater, Amsterdam tot één stichting, alsmede de naamsverandering in Nationale Opera & Ballet, waarmee de drie gefuseerde instellingen zich sinds 17 februari 2014 presenteren, wijzigde ook de naam van het Koor van De Nederlandse Opera in die van het Koor van De Nationale Opera.

Het Koor van De Nationale Opera is een beroepskoor waarvan de leden zich ook regelmatig solistisch laten horen. Behalve in het meer gangbare repertoire heeft het koor een aantal wereldpremières helpen realiseren. Het werd geprezen voor zijn aandeel in Schönbergs Moses und Aron (Amsterdam, Salzburg) en ontving daarvoor in 1996 de Prix d’Amis van de Vrienden van De Nationale Opera. Recente mijlpalen waren Saint François d’Assise (ook uitgevoerd bij de BBC Proms), Lady Macbeth van Mtsensk, Ercole amante, Boris Godoenov, La Juive, Les Troyens, Jevgeni Onjegin, Parsifal, Guillaume Tell, De legende van de onzichtbare stad Kitesj (Opera Award 2012 voor beste productie), Götterdämmerung, Faust en Falstaff als ook de concerten van Der fliegende Hol­länder in Rotterdam, Parijs en Dortmund (met het Rotterdams Philharmonisch Orkest). Met ingang van 1 september 2014 is Ching-Lien Wu benoemd tot artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera.

Voor de voorgeschiedenis met betrekking tot de totstandkoming van het koor zie: Koor van De Nederlandse Opera.

Voor de actuele bezetting van het koor zie de website van De Nationale Opera

Producties

Zie het overzicht van de producties waaraan het koor heeft meegewerkt: koormedewerkingen, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase