De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Koor van De Nederlandse Opera

Unknown.png

NaamKoor van De Nederlandse Opera
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera

Info

Na de 2e Wereldoorlog ontstond een nationale opera-organisatie onder de naam Stichting De Nederlandse Opera. Deze organisatie zou bestaan tot en met seizoen 1964/65. De zangers van het koor (diverse solisten en het orkest) waren vast in dienst bij deze organisatie. In het overzicht van de voorstellingen in de Theaterencyclopedie wordt het koor vermeld als Koor van De Nederlandse Opera.

In 1965 werd de opvolger van de Stichting De Nederlandse Opera De Nederlandse Operastichting genoemd. Om o.a. juridische redenen werd het koor verzelfstandigd in een aparte stichting, onder de naam: Het Nederlands Operakoor

In 1986 werd de opvolger De Nederlandse Operastichting De Nederlandse Opera genoemd. Het Nederlands Operakoor werd later als zelfstandige stichting opgeheven en vanaf seizoen 1988/89 weer vast verbonden aan de nieuwe organisatie van De Nederlandse Opera. In het overzicht van de voorstellingen wordt dit koor vermeld als Koor van De Nederlandse Opera en draagt derhalve dezelfde naam als die van het koor van de opera-organisatie in de periode 1946 - 1965.

Op 1 januari 2013 is de Stichting De Nederlandse Opera samen met Het Nationale Ballet en Het Muziektheater, Amsterdam gefuseerd tot één Stichting. Sinds 17 februari 2014 presenteren zij zich gezamenlijk als Nationale Opera & Ballet en worden de operaproducties geproduceerd onder naam De Nationale Opera. Als gevolg daarvan wordt ook het koor aangeduid als: Koor van de Nationale Opera.

Voorstellingen

Voor een overzicht van operaproducties waaraan het Koor van De Nederlandse Opera zowel in de periode 1946 - 1965 als vanaf seizoen 1988/89, een belangrijk aandeel heeft gehad (voorzover geregistreerd), zie: koormedewerkingen I en koormedewerkingen II

Voor de voorstellingen vanaf 17 februari 2014 wordt een overzicht gegeven op de pagina van het Koor van de Nationale Opera.