Ko van Dijk: Repertoire - Theater - De Spieghel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ko van Dijk. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ko van Dijk:

Toneelgroep De Spieghel

Tussen zijn engagementen bij Comedia in had Ko van Dijk samen met Dick van Veen in het seizoen van 1948/49 zijn eigen gezelschap: Toneelgroep De Spieghel. In een interview zei hij eens dat hij 'het liefst op het toneel wilde wonen'. In de tijd van De Spieghel kwam die wens uit. Hij lag in scheiding met zijn vrouw Elly van Stekelenburg, had geen geld voor een eigen huis en woonde min of meer in de kleedkamer van het De la Mar Theater in Amsterdam en sliep op het toneel.

"Dat eigen gezelschap, dat was een gekke tijd. We speelden in het De la Mar Theater en ik had geen cent. In een stuk kwam een bed voor en als de voorstelling afgelopen was en we waren even de stad in geweest, dan kwam ik erug om in dat bed te slapen, 's nachts. Ik kon gewoon nergens anders naar toe... Naar dat bed op het toneel of naar de kleedkamer. Dolle tijd." (geciteerd uit interview door Joop van den Broek met Ko van Dijk voor het Troskompas, 1967)

In de meeste gevallen regisseerde en speelde Van Dijk de stukken gedurende dat seizoen. Hieronder een overzicht.

Foto's

Schaduw over het dorp 140838.jpg Een Florentijns treurspel 154688.jpg

Links: v.l.n.r. Fien de la Mar, Dick van Veen, John Gobau, Ingeborg Winkler, Ko van Dijk in Schaduw over het dorp, 1948. Rechts: Ko van Dijk, John Gobau, Elly van Stekelenburg in Florentijns treurspel, 1949. Foto's: Frits Lemaire/MAI. Collectie TIN.

Licht geval 154689.jpg Licht geval 154690.jpg

Ko van Dijk en Dick van Veen in Licht geval, 1949. Foto's: Particam Pictures/MAI.

Ko van Dijk met Heleen Pimentel in Schaduw over het dorp, 1948. Collectie: Peter-Jan van Dijk. Fien de la Mar en Ko van Dijk in Schaduw over het dorp, Toneelgroep De Spieghel 1948. Collectie Peter-Jan van Dijk.

Links: Ko van Dijk met Heleen Pimentel in Schaduw over het dorp, 1948. Rechts: Fien de la Mar en Ko van Dijk in Schaduw over het dorp, 1948. Collectie: Peter-Jan van Dijk.

Overzicht