Ko van Dijk: Repertoire - Film

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ko van Dijk. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ko van Dijk:

Film

Hoewel Ko van Dijk veel voor televisie gewerkt heeft, zijn de films waaraan hij zijn medewerking heeft verleend op één hand te tellen. Geen van de films was een succes, niet gemeten in bezoekersaantallen, en ook niet in de ogen van de critici. Dat neemt niet weg dat Ko van Dijk met veel plezier heeft meegewerkt aan vier speelfilms.

"Ik heb niet veel gefilmd. Ik denk 4 à 5 films, maar ik vond het wel bijzonder fijn om te doen. Ik zie graag films en ik ga dus graag naar de bioscoop als ik daar tijd voor heb. Ik dweep met Fellini. Ik vind hem een van de grootste regisseurs, zoniet de grootste van allemaal. Zijn film 81/2 heb ik geloof ik wel vier keer gezien en ook Roma vind ik een uitgesproken meesterwerk. Van de Fransen vind ik Jacques Tati een geweldenaar. Het observatievermogen van Tati, zijn stille, soms haast verborgen humor is voor mij onweerstaanbaar. De aandacht en belangstelling voor de kleine details in de menselijke gedragingen en het vermogen om die dan met filmische middelen en met een licht ironische humor over te brengen, vind ik hartveroverend. Bij ons in Holland bezit Bert Haanstra dat vermogen ook in grote mate. Ik geloof dat het zien en bestuderen van hun films voor een toneelkunstenaar uiterst nuttig en inspirerend is. Het zou mij te ver voeren om nog verder in te gaan op nog zoveel andere films, filmmakers en filmacteurs die bijzonder de moeite waard zijn, maar in het algemeen gesproken kan ik niet anders doen dan van ganser harte de slagzin te onderschrijven: Fijn, dat er films zijn!". (geciteerd uit Ko van Dijk van Guus Verstraete (Semper Agendo 1973).

bronnen: Film in Nederland van Rommy Albers, Jan Baeke en Rob Zeeman (red.) (Ludion/Filmmuseum 2004) en Hollands Hollywood van Henk van Gelder (Luitingh/Sijthoff 1995)

Overzicht

  • 1958: Meneer Roders in Jenny. Regie: Willy van Hemert.
  • 1960: Philidoor Peters, oud-strijder en gids M.P. in De zaak M.P.. Regie en productie: Bert Haanstra.
  • 1962: bankdirecteur Overhagen in Kermis in de regen. Regie: Kees Brusse.
  • 1973: politie-inspecteur Joop de Heer in Naakt over de schutting. Regie: Frans Weisz.