Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Klaus Mann.jpg


Klaus Mann

NaamKlaus Mann
Geboren18 november 1906
München
'Overleden21 mei 1949
Cannes
BeroepSchrijver
'DBNL-profiel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Klaus Mann (1906 - 1949) was een Duits schrijver. Hij was een zoon van de beroemde schrijver en Nobelprijswinnaar Thomas Mann.

Biografie

Klaus Mann vormde bijna zijn hele leven een onafscheidelijk duo met zijn één jaar oudere zus Erika Mann. Hij publiceerde op 18-jarige leeftijd een toneelstuk en een roman. Toen de nazi's aan de macht kwamen, vluchtte hij naar het buitenland, aanvankelijk naar Amsterdam. Mann veranderde in een geëngageerd schrijver. Met geld van de Zwitserse schrijfster Annemarie Schwarzenbach, die met Klaus en Erika Mann nauw bevriend was, richtte hij het antinazistische literair tijdschrift Die Sammlung op, dat van 1933 tot 1935 werd uitgegeven door Querido Verlag. Ook schreef hij de roman Mephisto, waarin de acteur Hendrik Höfgen (gebaseerd op zijn vroegere vriend Gustaf Gründgens) zijn ziel aan de nazi's verkoopt in ruil voor een succesvolle carrière.

In 1938 vluchtte Mann verder naar de Verenigde Staten. Hij werd Amerikaan, ging in het Engels schrijven en vocht in Italië aan de zijde van de geallieerden. Zijn biseksuele geaardheid en vermeende sympathie voor de Communistische Partij van de Verenigde Staten waren reden voor de FBI om hem in de gaten te houden, zoals in 1948 bekend werd.

Na de oorlog had hij moeite zijn plek te vinden. Zijn heroïneverslaving werd een steeds groter probleem. Hij kampte met een schrijfblokkade en zag door de toenemende spanningen tussen de VS en de Sovjet-Unie de toekomst somber in.

Na een eerdere poging tot zelfmoord bracht Mann zichzelf in 1949 met medicijnen om het leven. Hij werd te Cannes begraven. Vader Thomas Mann was niet bij de uitvaart aanwezig.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd werd in de Productiedatabase als auteur


Bronnen